Ingeniozitate izvorâtă din înțelepciune

0
249

Bătrânul cu minte sclipitoare – Ideile și gândul înțelept combat insolența și sălbăticia – „Tinerețea este timpul de a învăța înțelepciune, bătrânețea este timpul de a o aplica.” (J. J. Rousseau) – Ingeniozitate izvorâtă din înțelepciunebătrânul și liceenii pilda

Bătrânul și liceenii

„Un bătrân își cumpără o casă modestă lângă un liceu. Își petrece primele săptămâni în liniște și pace. Apoi… începe anul școlar. Într-o după-amiază, trei băieți plini de viață trec pe stradă bătând fiecare coș de gunoi pe care îl întâlneau. ‘Muzica’ se repeta în fiecare zi până când bătrânul decide că e vremea să acționeze și iese pe stradă să-i întâlnească pe ‘percuționiști’.

Cuvântul a fost dat muritorilor pentru a-și transmite gândurile, iar înțelepților pentru a și le ascunde (Robert South)

Îi oprește și le spune:
– Băieți, sunteți foarte haioși. Îmi place să văd cum vă exprimați exuberanța. Vreți să-mi faceți o favoare? Vă voi da fiecăruia câte un dolar dacă îmi promiteți că veniți în fiecare zi și faceți ce faceți voi de obicei.
Tinerii acceptă încântați și continuă să facă zgomotul obișnuit în fiecare după-amiază la ieșirea de la cursuri.

După câteva zile, bătrânul îi întâmpină din nou, mai trist de astă dată.
– Băieți, am o veste proastă. De acum încolo nu mai îmi permit să vă dau un dolar, vă voi da 50 de cenți ca să bateți în tomberoane.
Zgomotoșilor nu prea le convine, dar acceptă oferta bătrânului și continuă vacarmul de după-amiază. Mai trec câteva săptămâni și bătrânul îi abordează din nou pe tineri:
– Uitați care este problema, spune el. Nu mi-am primit pensia încă, așa că nu vă voi putea da decât 25 de cenți. Vă convine?
– O amărâtă de monedă de 25 de cenți? exclamă liderul grupului. Dacă dvs. credeți că noi o să ne pierdem timpul bătând în tomberoanele astea pentru așa de puțini bani, vă înșelați! Nici o șansă, prietene! Nu mai venim!”

No comment…

Te invit să citești și Atenuarea emoțiilor negative.

A consemnat Mihaela Mușetescu