Bănuței sau părăluțe – Plante decorative și medicinale

0
386

bănuței

Bănuței sau părăluțe – Plante decorative și medicinale.

Îi vedem primăvara pe pajiști cu iarbă, puncte albe sau roz, delicate, pe întinderea verde. Îi putem îngriji în ghiveci, pe terasă, reprezintă un decor minunat. Se numesc bănuți, bănuței sau părăluțe (Bellis perennis) și, într-adevăr, seamănă la formă cu niște monede. Nu mică mi-a fost surprinderea să aflu că planta are și calități medicinale, chiar această gingașă floare fiind partea utilizată în scop terapeutic (separat sau împreună cu frunzele).

Bănuții și utilizarea lor în terapie

Bellis perennis este o specie de plante, micuțe de înălțime – până-n 20 de cm -, întâlnite cu precădere la câmpie. Au tulpină dreaptă, frunze dispuse în rozetă la bază și flori micuțe, nuanțate de la alb la roz.

Substanțele bioactive din componența plantei sunt: uleiuri volatile, tanin, acizi organici (malic, oxalic), substanțe amare, mucilagii, rezine, saponine, substanțe minerale.

Bănuții au proprietăți emoliente, expectorante, astringente, antiinflamatorii, dezinfectante, cicatrizante. Aceste caracteristici îi recomandă pentru afecțiuni respiratorii, precum bronșita, rinolaringita, răceala. Preparatele din bănuței (ulei terapeutic, tinctură, decoct, infuzie, sirop natural) sunt indicate în meteorism abdominal, dispepsie (micșorează aciditatea gastrică), în boli hepato-biliare și renale, în reumatism, gută, migrene. În uz extern, se aplică sub formă de băi locale în caz de afecțiuni cutanate, ca dermatoza, furunculoza, inflamații oculare etc..

Citiți și Ce putem trata cu scoarța de stejar alb?

Bănuței – Preparate terapeutice

Frunzele proaspete pot fi adăugate în salatele de primăvară, alături de alte plante sezoniere, ca măcriș, urzică, spanac, păpădie, lobodă. Tot frunzele proaspete se pot mesteca în scopul vindecării ulcerațiilor de pe buze (mestecați de 2-3 ori pe zi). Din flori și frunze proaspete se prepară tinctură și macerate.

Infuzie de bănuței

Din flori uscate de bănuței se prepară o infuzie, recomandată în afecțiunile amintite. Folosiți 2 lingurițe de produs la 250 ml de apă. Se lasă 10 minute, apoi se strecoară. Se beau 2 căni/zi între primele mese principale.

Apă de flori de bănuței

Pentru afecțiuni oculare folosiți macerat de flori. Puneți 100-150 g de flori în 200 ml de apă rece. Se macerează timp de 12 ore, apoi se folosește pentru spălături locale.

Bibliografie consultată: Mihaela Temelie, „Enciclopedia plantelor medicinale cultivate din România”.

Mihaela Mușetescu

Citiți și Mango – Fructul tropical cu aromă de… fericire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here