Invenţii care au schimbat lumea din perioada iluminismului – Balonul cu aer cald (1787)

0
1232
 Balonul cu aer caldJoseph-Michel şi Jacques-Etienne Montgolfier au fost fiii unui fabricant de hârtie din localitatea franceză Annonay, situată la vreo 60 de kilometri de Lyon. Urmărind norii suspendaţi pe cer, fraţii s-au că dacă ar putea închide vapori de aceeaşi natură într-un sac foarte uşor, acesta s-ar putea ridica în aer.

Pare doar un vis cu ochii deschişi imaginat în faţa unei sticle de vin, dar în 1782 cei doi au construit un balon mic care s-a ridicat de jos prin aprinderea unei căldări pline cu hârtie dedesubtul lui. Aerul încălzit dinăuntrul balonului a devenit mai puţin dens, căpătând mai multă portanţă decât aerul din jur. Micul experiment a fost un succes total. El a confirmat fraţilor bănuiala că aerul încălzit era cel ce făcea norii plutească.

Fraţii Montgolfier au hotărât să construiască o versiune mai mare a balonului cu aer cald şi s-o prezinte public.

Pe 5 iunie 1783, în faţa unei mulţimi de spectatori, a fost umflat un glob uriaş de pânză deasupra unui foc alimentat cu paie tocate. Când frânghiile de ancorare au fost tăiate, balonul s-a ridicat repede la mare înălţime. El a revenit la sol după ce parcursese peste un kilometru, când s-a răcit aerul dinăuntru. Evenimentul a marcat inventarea navigaţiei cu balonul.

Zvonul despre zborul de la Annonay s-a răspândit cu iuţeală. La Paris, Barthelemy Faujas de Saint-Fond a instituit un fond pentru a repeta experimentul. Cel de-al doilea balon a fost făcut de doi fraţi pe nume Robert; proiectul a fost supervizat de un fizician, J. Charles. Planul iniţial prevedea utilizarea aerului cald, ca în balonul fraţilor Montgolfier, dar Charles a vrut să încerce hidrogenul. S-a făcut din nou o demonstraţie publică şi balonul şi-a făcut datoria. El s-a ridicat imediat la o înălţime de 1000 de metri. În timp ce balonul urca a început ploaia, dar mulţimea a rămas să urmărească spectacolul, udându-se leoarcă.

Pe 19 septembrie 1783, Joseph a repetat experimentul de la Annonay la Paris, în prezenţa lui Ludovic al XVI-lea, a Mariei Antoaneta şi a unei mulţimi vaste. Balonul a fost umflat cu aer cald în numai 11 minute. El s-a ridicat la o înălţime de 500 de metri şi a plutit dus de vânt cale de 3 kilometri înainte de a reveni la pământ într-o pădure.

Balonul Montgolfier a fost vopsit în culori vii şi îţi lua ochii, arătând ca un glob gigantic dintr-un pom de Crăciun.

Evenimentul a fost splendid, memorabil – şi extrem de semnificativ. De balon era suspendată o cuşcă în care erau o oaie, un cocoş şi o raţă; cei trei pasageri au devenit primii călători aeropurtaţi. Începuse era călătoriilor aeriene.

Prima persoană care a urcat vreodată într-un balon a fost Jean Pilatre de Lozier. În octombrie 1783 a întreprins mai multe ascensiuni într-un balon care era anorat de pământ cu frânghii. El a demonstrat că se putea ridica purtând dedesubtul lui oameni şi combustibil cu care se putea întreţine focul sub el în timpul zborului. În ziua de 21 noiembrie a aceluiaşi an, Pilatre de Rozier şi marchizul d’Arlandes au călătorit cu un balon liber pe o distanţă de aproximativ trei kilometri, plecând din Bois de Boulogne. Au plutit în aer timp de aproximativ 25 de minute. Acesta a fost primul zbor în balon cu echipaj uman.

Fraţii Montgolfier nu au putut dezvolta mai mult tehnologia balonului înainte de izbucnirea Revoluţiei Industriale. Etienne a intrat în conflict cu autorităţile, iar Joseph s-a cufundat în munca de la fabrica de hârtie.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.