Invenţii care au schimbat lumea – Baliza Belisha

0
211

Baliza BBaliza Belishaelisha este un alt dispozitiv de siguranţă rutieră, inventat în 1934. Constă dintr-un glob de plastic portocaliu cu lumină intermitentă montat în vârful unui stâlp cu dungi albe şi negre. Nu se ştie cine l-a inventat.  Cel ce i-a dat numele a fost Leslie Hore-Belisha, ministrul transporturilor, care l-a introdus în 1934.

Baliza Belisha este o piesă foarte distinctivă a peisajului stradal britanic.

Ea întâlnită la trecerile de pietoni din regat şi din fostele colonii britanice. Scopul ei este acela de a-i ajuta pe pietonii din zonele urbane aglomerate să depisteze locul cel mai apropiat prin care pot traversa. Când ajung la baliză, pietonii găsesc de-a curmezişul străzii o trecere de pietoni lată marcată cu dungi albe şi negre; pe aceste zebre, pietonii au prioritate şi conducătorii vehiculelor trebuie să oprească pentru a-i lăsa să treacă. Baliza are şi rolul de a-i atenţiona din timp pe şoferi că se apropie de o trecere de pietoni. Ei pot fi nevoiţi să oprească pentru a lăsa oamenii să traverseze strada.

Combinaţia dintre zebră şi baliza Belisha a fost una dintre cele mai utile inovaţii în îmbunătăţirea siguranţei rutiere în oraşe. Baliza a fost adoptată şi în alte ţări, uneori cu anumite modificări. În Australia, oraşul Brisbane a avut câteva balize Belisha pentru scurt timp, de pe la sfârşitul anilor 1960 până la începutul anilor 1970. Acum, cele mai multe treceri de pietoni din Australia sunt zebre marcate de semne rotunde galbene mari pe care sunt desenate picioare în mişcare. Este curios că, în timp ce analfabetismul se reduce în toată lumea, numărul de semne care nu presupun cunoaşterea literelor pare să se înmulţească.

În Marea Britanie, numărul trecerilor de pietoni dotate cu balize Belisha a scăzut în ultimii ani.

Sunt înlocuite cu aşa-numitele treceri de pietoni inteligente, însoţite de semafoare controlate de pietoni. Semafoarele indică în mod normal culoarea verde pentru circulaţia rutieră. Când un pieton doreşte să traverseze strada, apasă un buton şi aşteaptă pana când semnalul pentru pietoni devine verde; în acest timp, culoarea semaforului a devenit roşie pentru vehicule. Acest gen de trecere de pieton este benefic pentru fluiditatea traficului. Cu cât butonul este apăsat mai frecvent, cu atât pietonul are de aşteptat mai mult până i se permite să treacă.

Invenţii care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.