Baletul „Giselle”, în premieră la Opera Naţională Bucureşti

0
140

20578Baletul „Giselle”, în coregrafia lui Johan Kobborg şi Ethan Stiefel, va fi prezentat în premieră joi pe scena Operei Naţionale Bucureşti, informează un comunicat al instituţiei.

„Giselle” prezintă în paşi de dans o intrigă simplă, dar suficientă pentru a declanşa un spectru larg de emoţii: un flirt duce la iubire, speranţă, tristeţe, disperare. Baletul-basm a fost creat de Jean Coralli şi Jules Perrot în anul 1841 şi adaptat, mai târziu, de Marius Petipa.

A fost repus în scenă în anul 2012 de doi dintre cei mai cunoscuţi dansatori şi coregrafi contemporani, Ethan Stiefel şi Johan Kobborg, pentru Baletul Regal din Noua Zeelandă şi s-a bucurat de un mare succes.

Cei doi coregrafi au adus şi adaptat această producţie pentru Opera Naţională Bucureşti, cu o nouă distribuţie, mai mare decât cea iniţială şi cu anumite influenţe româneşti, prezente în costumele create de Natalia Stewart şi decorurile lui Howard Jones.

Subiectul acestei montări este plasat în secolul al XIX-lea, mai aproape de perioada în care a fost creat baletul, iar coregrafia a fost adaptată după versiunea lui Marius Petipa, dar cu mai multă mişcare, pasiune şi acţiune.

„Am vrut să aducem povestea mai aproape de noi, atât cât era posibil din punctul de vedere estetic pentru un spectacol care trebuie să fie mare, bogat, dar în acelaşi timp contemporan, cu linii clare, curate. Nu am dorit să-l reproducem greoi, cu aspect învechit, prăfuit. Am căutat să-i dăm un aer proaspăt din toate punctele de vedere, şi în ceea ce priveşte decorurile şi costumele”, spune coregraful Ethan Stiefel, citat în comunicat.

„Cred că povestea baletului ‘Giselle’ este pur şi simplu fascinantă. Ea atinge două aspecte ale vieţii şi dragostei. Realismul şi acel realism pe care ni-l creăm prin imaginaţie şi pe care îl credem adevărat. Sunt fascinat de motivele pentru care oamenii acţionează într-un fel sau altul, care este gândul din spatele fiecărei acţiuni şi, adesea, găsesc aceste lucruri mai interesante chiar decât reacţiile lor. Câteodată ne dăm seama prea târziu de ceea ce avem iar Albrecht este în această situaţie”, spune şi coregraful Johan Kobborg.

Rolurile principale sunt interpretate la premieră de Bianca Fota, Dawid Trzensimiech, Barnaby Bishop şi Marina Minoiu.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.