Balenele au nervi care se întind şi revin la forma iniţială ca o „coardă bungee”

Balenele și fenomenul numit fandare

0
228

Balenele și fenomenul numit fandare

Balenele -Nervii sunt elastici, însă, oamenii de știință ne informează că nervii din gura şi limba balenelor din familia Rorqual (familie din care fac parte şi balenele albastre) îşi pot dubla lungimea fără efort. Potrivit http://www.bbc.com/, aceşti nervi elastici susţin strategia unică de alimentare a acestor mamifere, prin fenomenul intitulat fandare.

nerv3Balenele -”Aceşti nervi se întind şi revin la forma iniţială ca o coardă bungee. Alte vertebrate nu posedă această calitate, susţine cercetătorul. Balenele Rorqual pot cântări între 40 şi 80 de tone”, a explicat  A. Wayne Vogl de la Universitatea British Columbia din Canada.

Felul în care se hrănesc balenele

Modalitatea prin care aceste mamifere se hrănesc este deosebită. Balenele deschid gura și se împing în față, în timp ce limba li se încolăcește, reuşind să prindă peştii din apă. Cantitatea de apă înghiţită de balenele din oceane poate fi chiar mai mare decât întregul volum al balenei.

”Acest lucru necesită o schimbare majoră a anatomiei care să permită această deformare. Iar acum ne dăm seama că asta implică şi modificarea structurii nervilor astfel încât să reziste la deformarea ţesutului”, continuă Vogl.

nerv

Un nerv nou descoperit la balenele din oceane

„Ne uitam la mușchiul din gura podelei și acolo putem vedea cu ușurință aceste corzi lungi albe, care s-ar putea întinde de două ori din punct de vedere al lungimii. Am realizat că am descoperit un nerv pe care nu l-am mai întâlnit până în prezent, a povestit profesorul Vogl pentru BBC.

O proprietate destul de ciudată pentru un nerv este fenomenul numit stretchiness. De numele acestuia se leagă existența unor ˈcabluriˈ, care au ca principal scop transmiterea de mesaje în jurul corpului. Trebuie manifestată o atenție sporită, fiindcă dacă unul dintre aceste cabluri nu este manevrat corespunzător, se creează o întindere de nervi.  Astfel se creează un prejudiciu imens.

Nervii balenelor se întind ca niște coardoane bungee

În cazul în care se cere flexibilitate și mișcare, cele mai multe dintre animale dețin simpli nervi, care au o lungime optimă. Cercetătorii se întreabă: cum se face că nervii maxilarului balenei reușesc să se întindă precum niște cordoane bungee? așa cum ne informează profesorul Vogl și echipa sa?

S-a utilizat un  microscop pentru a detecta nervii. Echipa a realizat că fibrele nervoase erau înfășurate în miezul central și chiar desfășurau „întinderi nervoase„.

Elastina este proteina găsită în pielea balenei

Între timp, stratul gros de culoare albă din exterior era plin de fibrele dure și elastice ale unei proteine numite elastină. Aceasta se găsește la mamifere din categoria balene. De asemenea, acestea au fost găsite și în pielea și vasele de sânge uman.

Balenele
Balenele

De fapt, biologii evoluționiști au sugerat că alimentarea „fandare” a permis dezvoltarea balenelor. Acestea pot ajunge la dimensiunea lor colosală. Concluzionând, s-a constatat că nervii întinși pot fi unul dintre motivele-cheie care au favorizat creșterea bruscă a acestor giganți de adâncime.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.