Balene bowhead pot debloca secretele pentru o viață lungă și sănătoasă

0
321

Balaena mysticetus  sau balena bowhead este o specie rară de cetacee care trăiește în Oceanul Arctic și mările adiacente. Ea este considerată una dintre cele mai mari mamiferede pe Terra.

balenaUn exemplar poate să atingă la maturitate o lungime de pâna la 18 metri și o greutate de aproximativ 80 de tone. Ca o particularitate, acestea au culoarea neagră; lor le lipsește înotătoarea dorsală și se folosesc de cap pentru a sparge gheața groasă de până la 60 centimetri.

Se estimează că în momentul de față mai există doar aproximativ 8.000 de specimene de Balena bowhead la nivel mondial.

Ele au fost vânate în mod agresiv timp de patru secole între anii  1500 – 1900.

Deși se credea inițial că au o durată de viață de 70 ani, studii recente au scos la iveală faptul că  aceste mamifere pot depăși  200 de ani. De curând o echipă de oameni de știință au trasat codul gentic al acestora și au descoperit  caracteristici neobișnuite ale genelor balenei arctice, după cum informează publicația online Science News for Students.

João Pedro de Magalhães este gerontolog la Universitatea din Liverpool, Anglia  și co-autor al studiului. El declara  că aceste cercetări  deschid noi orizonturi și ne  oferă  „secretul pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă”. Mai mult,  echipa de cercetători speră că aceste noi descoperiri ar putea fi folosite  „pentru a îmbunătăți sănătatea și conserva viața umană.”

Conform specialiștilor nici un alt mamifer nu trăiește atât de mult ca Balena bowhead.

Echipa lui de Magalhães a căutat să înțeleagă motivul pentru care această specie are o viață așa de lungă. Pentru asta, oamenii de știință au comparat genomul  balenei  bowhead cu cel al altor specii printre care oameni, șoareci și vaci. Aceștia au descoperit caracteristici diferite, inclusiv mutații genetice în ADN-ul balenelor. Aceste modificări sunt legate de cancer, îmbătrânire și creștere celulară. Rezultate obținute sugerează că balenele au un mecanism de reconstrcție a ADN-ului mult mai eficient decât oamenii.  Această mutație apare la gena ERCC1. Ea este implicată în repararea ADN-ului deteriorat, potrivit Live Science.

Cercetătorii au descoperit de asemenea că gena PCNA conține o secțiune de ADN duplicată.

Ea este asociată cu cresterea celulară, repararea ADN-ului și încetinirea procesului de îmbătrânire.

Aceste caracteristici le permit balenelor bowhead să trăiască mai mult, fără a dezvolta boli legate de vârstă, sau de modificare celulară – cum ar fi cancerul, spune de Magalhães.

Rezultate studiului au fost pubicate în revista de specialitate Cell Reports anul acesta pe 6 ianuarie.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here