”Băieți, ochiul la inamic, urechea la comandă și cu Dumnezeu înainte!”

0
134

Parintele-Paisie-Olaru Prea Cuvioase Părinte Paisie, în numele ucenicilor Sfinției Voastre vă cerem câteva cuvinte de folos spre mântuirea noastră. Vă rugăm să nu ne lăsați fără de răspuns.

– În numele Tatălui li al Fiului și al Sântului Duh. Părinte Ioanichie, îmi cereți lucruri mari, ce depind de ajutorul lui Dumnezeu Care a zis că ”fără de Mine nu puteți face nimic”. Am gustat oleacă din primul război mondial și asta era parola noastră: ”Băieți, ochiul la inamic, urechea la comandă și cu Dumnezeu înainte!”. Așa trebuie să ne purtăm și în războiul cel duhovnicesc. Așadar, cu ajutorul lui Dumnezeu și după priceperea mea voi răspunde la cele ce urmează.

Ce bucurii duhovnicești vă aduc ucenicii Sfinției Voastre, călugări și mireni, pe care i-ați crescut și i-ați unit cu Hristos timp de peste patruzeci de ani?

De unii m-am bucurat că au făcut roade bune, dar de alții m-am scârbit că n-au rodit. Eu la toți am dat același sfat, aceeași sămânță am semănat, dar ce pot să zic!? Poate pământul inimii lor nu a fost pregătit sau a fost pietros! Poate și noi i-am smintit…

– Sunteți mulțumit acum la capăt de drum de fiii duhovnicești ai Sfinției Voastre? Sau vă pare rău că nu ați făcut mai mult pentru ei, pentru Biserică?

– Voi fi fost și eu vinovat că nu am făcut cât trebuia pentru ei, sau n-am priceput mai mult, sau le-am tolerat prea mult. Cloșca, când puișorii sunt mici, îi acoperă cu aripile; iar după ce cresc, unii mor. Așa și eu, după ce am văzut ucenicii mari, n-am prea îndrăznit să-i mustru. M-am rugat numai pentru ei și i-am îndemnat cu blândețe și smerenie, încredințându-i voii lui Dumnezeu. Chiar dacă unii s-au depărtat, ori au răcit în credință și rugăciune, pentru toți este mântuire, dacă se întorc de unde au căzut și pun început bun cu pocăință.

Părintele Paisie Duhovnicul, Arhimandrit Ioanichie Bălan

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here