Baie tradițională pentru prințul Charles în Valea Zălanului, construită de voluntari

0
196

baie tradiţionalăVizitele prinţului Charles în Valea Zălanului, Covasna, au dat autorităților locale un impuls să valorifice izvoarele minerale din zonă. 100 de voluntari, localnici şi studenţi din Ungaria, au început să construiască o baie tradițională pe malul pârâului. Noua atracţie se construieşte doar cu efort fizic. Materialele de construcţie sunt donate de locuitori şi tot ei asigură cazare şi oferă mâncare voluntarilor.

„Elementele principale construite vor fi un bazin de apă minerală în centrul sitului, pe o parte mlăştinoasă, o parte acoperită, în caz de ploaie, şi un mic loc unde oamenii se pot schimba”, explică un participant.

Planurile au fost schiţate de un grup de studenţi la Peisagistică. Localnicii au donat ciment şi au adunat piatră de râu şi lemne din pădure. Nici unii, nici alţii nu se plâng dacă e vorba să facă şi muncă fizică.

„Ca arhitect este foarte interesant să particip la un asemenea proiect pentru că facem băi, obiective tradiţionale în secuime şi ne propunem tocmai să readucem aceste tradiţii lângă sate”, explică un alt student, Marton Nemcsak.

La câţiva metri depărtare, un alt grup de tineri lucrează la amenajarea unei băi pentru curele de gaz, benefice pacienţilor cu probleme cardiovasculare.

„Se folosesc numai materiale locale şi organice şi construim prin metode tradiţionale caracteristice acestei zone şi în special construcţiilor în cloacă”, spune Agnes Herczeg, arhitec peisagist.

Localnicii din Valea Zălanului speră că moştenitorul Coroanei Britanice va fi încântat de baia tradiţională. Viitoarea atracţie se ridică la câţiva metri de conacul pe care Prinţul Charles l-a cumpărat acolo.

„Cred că se va bucura că aşa ceva cred că nu este în Anglia”, spune un localnic.

Voluntarii speră să termine construirea băii tradiţionale de la Valea Zălanului vinerea viitoare. Intrarea va fi gratuită pentru toată lumea, localnici şi turişti.

Sursa: digi24.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.