Bacterii rezistente la antibiotice descoperite în Arctica

0
75
Bacterii rezistente la antibiotice
Bacterii rezistente la antibiotice

Bacterii rezistente la antibiotice

Într-o regiune izolată din Arctica a fost descoperită o genă care conferă bacteriilor rezistenţă chiar şi la antibioticele cele mai performante.

Acest tip de bacteriei a fost descoperită pentru prima oară în India a fost găsită, la mii de kilometri distanţă.

Această descoperire trage un semnal de alarmă cu privire la vastul areal în care s-au răspândit aceste gene care conferă bacteriilor rezistenţă la antibiotice.

David Graham, profesor de inginerie a ecosistemelor de la Universitatea din Newcastle, a explicat că în aceste condiţii, soluţiile ce vor fi identificate împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice trebuie să aibă aplicabilitate la nivel global şi nu doar într-un areal restrâns.

Bacterii rezistente la antibiotice

Bacteriile rezistente la antibiotice există cu mult înainte de apariţia omului. Aceste microorganisme produc în mod natural substanţe menite să le protejeze de alte bacterii, realtează Agerpres.

Însă prin abuzul de antibiotice, oamenii au reuşit să accelereze evoluţia a numeroase tipuri de bacterii prin dezvoltarea de rezistenţă la această clasă de medicamente.

BlaNDM-1

O astfel de genă, denumită blaNDM-1, a fost descoperită în India în 2008. Această genă le conferă bacteriilor rezistenţă la antibioticele din clasa Carbapenem, antibiotice foarte puternice folosite de medici ca tratament de ultimă instanţă în infecţiile bacteriene.

De la descoperirea sa în India, gena blaNDM-1 a mai fost identificată în peste 100 de ţări.
Cu toate acestea oamenii de ştiinţă au fost surprinşi când au constat faptul că bacteriile care poartă această genă au ajuns până în Arctica.

Studiu în Arctica

Prin desfăşurarea acestui studiu în Arctica, oamenii de ştiinţă şi-au propus să identifice acele gene ce conferă rezistenţă la antibioticele naturale (dinainte de apariţia antibioticelor de sinteză).

Însă au descoperit că genele rezistente la antibiotice rezultate în urma mutaţiilor relativ recente au ajuns deja şi în zone geografice aparent izolate şi reci, aşa cum este Arctica.

Aceste gene s-au răspândit, probabil, prin materiile fecale ale păsărilor, altor animale dar şi oamenilor care au ajuns în regiunile arctice.

Folosirea adecvată a antibioticelor

Cu toate acestea, cercetătorii au reuşit să identifice şi zone polare foarte izolate în care nu apar încă astfel de noi bacterii, fiind în schimb prezente bacterii cu forme de rezistenţă la antibioticele naturale.

Folosirea adecvată a antibioticelor, atât în medicină cât şi în agricultură, este de importanţă crucială pentru a menţine sensibilitatea bacteriilor periculoase la această clasă de medicamente.

Studiul, realizat echipa de cercetători de la Universitatea din Newcastle, publicat în ultimul număr al revistei Environment International.

Citește și:

Ziua mondială a oceanelor

Melcul de fier din adâncurile Oceanului Indian

Au bătul recordul la zborul cu balonul după ce au trecut oceanul Pacific |…

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.