Azulejo, în viziunea artiștilor români

0
146

Pe 7 iulie 2018, la ora 16.30, la Muzeul Quinta da Cruz din localitatea Viseu/Portugalia, va fi inaugurată expoziția Azulejo, în viziunea artiștilor români, alcătuită din lucrări de pictură, grafică, sculptură, ceramică și fotografie, ale unor artiști români consacrați sau în curs de afirmare. Pe simeze se vor afla peste 100 de lucrări în tehnici foarte diverse, realizate de 70 de plasticieni, între care Diana Dăncilă, Grațiela Andrei, Brândușa Bontea, Maria Petcu Chioibaș, Ruxandra Grigorescu, Andrei Rosetti, Mihai Zgondoiu. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 23 septembrie.

Azulejo, o artă încă vie

Azulejo, tema care devine prilej de reflecție plastică în cadrul acestei expoziții, este un cuvânt portughez de origine arabă, care denumește placa de ceramică decorată (iar nu cum greșit se crede, potrivit unei etimologii la îndemână, culoarea albastră, pornind de la faptul că majoritatea ceramicilor decorative lusitane sunt predominant albastre și că, în portugheză, azul înseamnă chiar albastru).

Deși utilizarea faianței decorative în arhitectura exterioară și interioară a locuinței este comună în tradiția mai multor țări (Italia, Spania, Maroc, Tunisia, Iran, Olanda etc) în Portugalia arta azulejos s-a dezvoltat într-o formă aparte de expresie artistică și este aici, lucru important de notat, o artă încă vie, deosebit de prețuită. De la așa-numitele Figuras de convite (o signaletică sui-generis, care indică, prin model plastic, nu numai traseele de urmat prin palate, ci și ultimele repere în materie de modă) la Cartelas (desene înșirate aidoma benzilor desenate de azi), azulejo a fost prezent în arta Portugaliei timp de mai bine de jumătate de mileniu.

Expoziţia Azulejo, în viziunea artiștilor români a fost deja prezentată la galeria Institutul Cultural Român din Lisabona în perioada 6-31 octombrie 2016 și la Muzeul de Arte Decorative din Viana do Castelo în perioada 10 martie – 2 aprilie 2017. Ca urmare a succesului de public de care s-a bucurat la Lisabona și Viana do Castelo și ținând cont de interesul pentru tema expoziției, dar și de dezinvoltura și maniera originală în care artiștii români revizitează paradigmele culturale ale spațiului lusitan, ICR Lisabona a lansat din nou propunerea de realizare a unor lucrări care să se integreze acestei tematici. Astfel, lucrărilor deja existente li se alătură numeroase altele, inedite, noua expoziție astfel realizată urmând să acopere generoasele spații de expunere ale muzeului.

Muzeul Quinta da Cruz este situat pe malul râului Pavia, la o distanță de 2,5 km de oraș. Este un spațiu de artă, cultură și agrement de interes public. Cu o zonă verde extinsă și o biodiversitate dendrologică remarcabilă, această instituție muzeologică dedicată artei contemporane include o expoziție permanentă, diverse expoziții temporare și ateliere de creație.

Alte articole din aceeaşi categorie puteţi citi aici

Liliana Mihăilă