Aveți probleme de memorie?

0
284
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
memoriaMai ţineţi minte titlul ultimei cărţi pe care aţi citit-o? Vă scărpinaţi în creştetul capului şi vă întrebaţi dacă v-aţi luat pastilele de dimineaţă?

Există nume pe care creierul dumneavoastră pur şi simplu nu şi le poate aminti? Cu toate că a fi uituc nu reprezintă neapărat un semn că ceva este în neregulă, poate fi totuşi destul de frustrant. Intăritoarele pentru memorie şi remediile simple pe care le puteţi prepara acasă vă vor ajuta memoria acum şi o vor menţine în formă pentru anii care vin.

Prindeţi mirosul

-Cumpăraţi o sticluţă mică de ulei esenţial de rozmarin sau de busuioc de la un magazin de produse naturiste. Testele undelor cerebrale arată că inhalarea acestor arome măreşte producţia creierului de unde beta, care indică o creştere a vigilenţei. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să puneţi câteva picaturi de ulei în păr, pe încheietura mâinii sau pe haine – oriunde puteţi să mirosiţi. Sau puneţi puţin ulei într-un pulverizator şi lăsaţi-l să se împrăştie în toată camera.

Bazaţi-vă pe cafea

-În cazul în care beţi băuturi cofeinizate, veţi avea parte de uşoare intensificări ale capacităţii de concentrare, şi ar putea să existe şi beneficii pe termen lung. Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din Lisabona, Portugalia, au descoperit că persoanele în vârstă care beau trei până la patru căni de cafea pe zi au fost mai puţin predispuse la apariţia de pierderi de memorie decât cele care consumau cel mult o cană pe zi.

Memoria si creierul au nevoie de oxigen

-Luaţi 120 mg de ginkgo biloba pe zi. Planta pare a îmbunătăţi circulaţia sanguină la creier, ajutând neuronii să preia oxigenul necesar pentru a funcţiona. În Germania, unde Comisia guvernamentală E oferă rapoarte regulate în legătură cu eficienţa medicamentelor din pante, un extract standardizat de ginkgo este frecvent prescris pentru a se preveni pierderea de memorie, ca şi pentru prevenirea infarctului miocardic. Dacă sunteţi perfect sănătos, probabil nu veţi observa nici-un efect benefic în urma administrării de ginkgo. Dar dacă aveţi o circulaţie sanguină cerebrală redusă, acesta s-ar putea să fie de folos.

-O altă cale de a mări cantitatea de sânge care ajunge la creier este sa va puneţi în mişcare. Există chiar unele dovezi care atestă că exerciţiile fizice măresc numărul de celule nervoase din creier. Orice tip de exerciţii fizice regulate sunt bune, dar sunt recomandate exerciţiile aerobice cum ar fi mersul pe jos şi ciclismul. Exerciţiile sunt bune şi pentru a preveni bolile cum ar fi diabetul zaharat, accidentul vascular cerebral şi hipertensiunea arterială, toate acestea putând să contribuie la apariţia unor lapsusuri de memorie.

Menţineţi-vă glicemia constantă

-Noile cercetări arată că există o legătură între intoleranţa minoră la glucoză şi pierderile memoriei legate de îmbătrânire. Alimentele transformate de sistemul digestiv în glucoză (zahărul din sânge) reprezintă principalul combustibil care alimentează organele, inclusiv creierul. Dar mulţi oameni, în special cei care au trecut de prima tinereţe, au o toleranţă scăzută la glucoză, adică au probleme în a procesa glucoza din sânge în celule. Conform acestor noi dovezi, chiar şi intoleranţa minoră, nelegată de diabetul zaharat, pare a reduce memoria pe termen scurt, la persoanele de vârstă mijlocie şi după.

Ce poate fi făcut în acest caz? Consumaţi mese de dimensiuni rezonabile, punând accent pe cerealele integrale bogate în fibre şi pe legume în loc de carbohidraţii „albi” cum ar fi pastele, pâinea albă, cartofii şi orezul.

-Concentraţi-vă asupra grăsimilor bune – acelea care pot fi găsite în uleiurile vegetale, fructele oleaginoase, seminţe, avocado şi peşte. Ele sunt de ajutor pentru menţinerea glicemiei la un nivel constant iară a vă obstrua arterele.

-Legaţi-vă la şireturi. Exerciţiile fizice regulate sunt o altă metodă pentru prevenirea problemelor cu glicemia.

Ce este în neregulă

A fi uituc, când de exemplu nu vă puteţi aminti unde v-aţi pus ochelarii sau cheile de la maşină, sau uitaţi un nume, poate fi frustrant. Îmbătrânirea rămâne principala cauză. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, există schimbări în modul în care creierul nostru înmagazinează informaţii, fiind din ce în ce mai dificil să ne aducem aminte diferite lucruri. Problemele fizice, incluzând aici afecţiuni ale tiroidei, pot afecta memoria, la fel cum este şi cazul unor medicamente, inclusiv al celor pentru anxietate sau hipertensiune arterială. Boala Alzheimer provoacă, de asemenea, probleme de memorie, dar simptomele sunt mult mai severe decât obişnu sie erori de memorie.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Este aproape imposibil pentru oricine să determine seriozitatea problemelor sale de memorie. Stabiliţi un consult la medicul dumneavoastră dacă sunteţi de părere că pierderile de memorie vi s-au agravat semnificativ pe durata ultimelor şase luni. Mergeţi la medic imediat dacă aveţi probleme în a vă aminti lucruri pe care le-aţi făcut de multe ori sau dacă nu vă puteţi aminti cum să ajungeţi într-un loc care vă este cunoscut. De asemenea, ar trebui să îi spuneţi medicului dacă aveţi probleme să duceţi la capăt activităţi care implică instrucţiuni pas-cu-pas, cum ar fi să urmaţi o reţetă.

Urmaţi o dietă mai inteligentă

– Creierul este în proporţie de 85% format din apă. Aşa că dacă nu consumaţi cel puţin doi litri de apă pe zi, este timpul să începeţi să o faceţi. Deshidratarea duce la oboseală, care poate să îşi spună cuvântul asupra memoriei.

Fiţi sigur că dieta dumneavoastră este bogată în vitaminele complexului B.

Acestea includ vitaminele B6, B12, niacina şi tiamina. Aceste nutrimente facilitează repararea ţesuturilor, iar unele dintre ele vă ajută organismul să transforme hrana în energie mintală. Bananele, mazărea şi carnea de curcan sunt bogate în vitamina B6; cerealele integrale şi carnea sunt surse bune pentru complexul vitaminic B. Fructele oleaginoase şi seminţele, germenii de grâu şi fulgii de cereale fortificate reprezintă alte surse bune.

În timp ce mâncaţi din ce in ce mai multe lucruri bune şi potrivite reduceţi alimentele bogate în grăsimi saturate. Probabil ştiţi deja că acestea vă blochează arterele care alimentează inima. Dar mâncărurile bogate în grăsimi obstruează şi arterele care alimentează creierul, ceea ce reduce aprovizionarea cu oxigen a celulelor nervoase La fel de problematici ca şi grăsimile saturate sunt acizii graşi trans care pot fi găsiţi în margarină şi multe produse coapte ambalate cum ar fi biscuiţii, prăjiturile şi alte mâncăruri de tip fast-food.

-Mâncaţi peşte de două sau trei ori pe săptămână. Peştii graşi cum ar fi somonul, macroul, heringul şi tonul proaspăt (nu la cutie) conţin acizi graşi omega-3. S-ar putea deja să ştiţi că aceşti acizi sunt buni pentru inima dumneavoastră deoarece influenţează „subţierea” sângelui şi previn obstruarea arterelor; din aceleaşi considerente, ei sunt buni şi pentru creier.

Cumpăraţi o asigurare adiţională

-Luaţi un supliment multivitaminic în fiecare zi. Asiguraţi-vă că acesta conţine doza zilnică completă de acid folie şi vitamina B12 pentru un adult. Acestea sunt greu de obtinut din dietă. Chiar şi reduceri moderate pot contribui la declinul mintal.

Folosiţi sunetul

-Ascultaţi frecvent muzică şi încercaţi diferite genuri. Cercetăto -rii au descoperit că muzica poate îmbunătăţi abilitatea de a vă concentra şi facilitează procesul de memorare. Unele tipuri de muzică chiar determină neuronii din creier să reacţioneze mai rapid. Cu cât este mai rapid ritmul, cu atât mai repede răspunde creierul.

-Menţineţi-vă mintea în formă

-Dacă vreţi să vă îmbunătăţiţi memoria, începeţi să învăţaţi să cântaţi la un instrument muzical. Indiferent dacă doriţi să cântaţi la tobe, pian sau chitară, această activitate vă va dezvolta abilităţile motorii şi, m acelaşi timp, mtrenează capacitatea creierului de a analiza şi a se concentra.

-Faceţi toate eforturile pentru a rămâne activ din punct de vedere mintal. Un studiu la care au participat călugăriţe, numit, deloc surprinzător, Studiul Călugăriţa, a arătat că cele care aveau cele mai dezvoltate abilităţi privind educaţia şi învăţatul aveau şi cele mai mici Şanse de a suferi de boala Alzheimer. Dar ceea ce contează cu adevărat nu este cantitatea de cărţi studiate la şcoală sau la universitate, ci cat de mult v-aţi folosit mintea în mod activ. Intégramele, învăţatul unei limbi străine sau scrabble-ul sunt exerciţii excelente pentru creierul dumneavoastră.

Ştiaţi că…?

-Gotu kola, o plantă pe care elefanţii o iubesc, a fost folosită de mii de ani pentru îmbunătăţirea perspicacităţii mintale. Există unele cercetări care susţin ideea folosirii acestei plante pentru a spori memoria. Luaţi două capsule de 300 mg pe zi în timpul mesei.

Încercaţi aceste exerciţii pentru a vă menţine creierul în formă şi pentru a vă antrena memoria:

Exerciţiul 1

-Dacă vreţi să vă dezvoltaţi câteva legături noi în creier, începeţi să folosiţi mâna „greşită” pentru a face unele activităţi de zi cu zi. De exemplu, dacă în mod normal vă spălaţi pe dinţi cu mâna dreaptă, folosiţi acum mâna stângă. Dacă întotdeauna vă încheiaţi la pantaloni cu mâna stângă, folosiţi dreapta. Creierul „ştie” când folosiţi mâna care nu trebuie, datorită informaţiilor senzoriale şi motorii pe care le primeşte de la mână. Această confuzie stimulează formarea de noi circuite în creier, pentru că el lucrează ca să înveţe un nou lucru. (Rezumaţi-vă însă la lucrurile simple. Nu trebuie să încercaţi asta cu o bormaşină).

Exerciţiul 2

-Dacă încercaţi să ţineţi minte un lucru, gândiţi-vă la o formulă mnemotehnică – o frază, formulă sau rimă care să vă ajute să vă amintiţi. Multe persoane, de exemplu, ţin minte culorile curcubeului – roşu, oranj, galben, verde, albastru, indigo şi violet. Ele alcatuiesc o propoziţie în care cuvintele încep cu iniţiala fiecărei culori. Puteţi folosi acelaşi truc pentru a memora liste. Dacă trebuie să mergeţi la bibliotecă, poştă şi farmacie, faceţi o propoziţie de genul „Bianca pune pe foc ceaiul“. Sau s-ar putea să aveţi de ţinut minte o listă de cumpărături care include gem, mere, prosoape de hârtie, ouă. Ce ziceţi de „George merge primul oriunde”? Sau aţi putea să scrieţi pur şi simplu lista…

Exerciţiul 3

-O altă cale de a vă aminti ce trebuie să faceţi este să construiţi o mică poveste – cu cât mai fantastică, cu atât mai bine – despre lucrurile respective. Să presupunem că lista trebuie să includă o bancă, bibliotecă, măcelar şi o oprire la prietenul dumneavoastră Victor pentru a-i înapoia o carte. Povestea ar putea să fie cam aşa: Victor măcelarul a jefuit o bancă cu puşca şi apoi s a ascuns în bibliotecă.

Puneţi stresul la locul lui pentru a va proteja memoria

-Găsiţi metode prin care să reduceţi stresul. Astfel va protejati memoria. Oamenii tensionaţi au niveluri mari de hormoni de stres în organism. Cu timpul, aceşti hormoni pot afecta hipocampusul, partea creierului care controlează memoria. Nu trebuie să faceţi incantaţii sau să meditaţi. Este suficient să faceţi ceva simplu şi distractiv, de la legănatul într-un hamac la pictatul cu degetele alături de copilul sau nepotul dumneavoastră.

Puteţi să încercaţi să luaţi ginseng siberian. El protejează organismul de efectele stresului şi despre care se spune că sporeşte agerimea mintală. Luaţi 10-20 de picături de tinctură (1:3 în 25% alcool) în apă de trei ori pe zi după masă sau luaţi maximum şase capsule de 50 mg pe zi cu apă. Cura nu trebuie să depăşească o lună: faceţi o pauză de două luni înainte de a relua tratamentul.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here