Invenții care au schimbat lumea – automobilul lui Henry Ford

0
1127

Pe la 30 de ani, Henry Ford ajunsese la vârful companiei Detroit Edison. Răspundea de alimentarea cu electricitate, dar avea o grămadă de timp liber. Îl folosea pentru a proiecta un automobil. Ȋn 1893 construise şi testase la drum un vehicul cu motor pe benzină. Trei ani mai târziu, Ford producea o variantă îmbunătăţită, un cvadriciclu, sau trăsuri fără cal, care a făcut furori când a fost scoasă la plimbare de constructorul ei într-o dimineaţă devreme pe străzile Detroitului. Henry Ford nu e numai un mecanic de primă clasă: se pricepea şi la publicitate şi ştia se pună în valoare.

Henry FordÎn 1899 Henry Ford s-a alăturat noii companii Detroit Automobile ca inginer-şef, dar acest început promiţător nu a produs rezultatele aşteptate.

După numai doi ani, compania a dat faliment, după ce a vândut doar cinci maşini. Ford a fost apoi angajat de către oamenii de afaceri care cumpăraseră activele companiei. O maşină proiectată de Ford a câştigat o cursă importantă, după care unii dintre acţionarii fostei companii Detroit Automobile s-au raliat pentru a forma compania Henry Ford, dându-i lui Ford o şesime din acţiunile noii firme. Nici această afacere nu a mers, şi Ford s-a retras după mai puţin de doi ani.

În 1903 a fost fondată compania Ford Motor, în baza a ceea ce Ford credea că este o maşină vandabilă. Ford a primit 225 de acţiuni pentru proiectul maşinii sale şi a păstrat cele şaptesprezece brevete de invenţii pentru diverse mecanisme componente. Producţia a început într-o fostă fabrică de vagoane de pe Mack Avenue din Detroit. Astfel s-a născut primul vehicul cu adevărat comercial al lui Ford, Fordul Model A. Avea un motor cu doi cilindri, 8 cai putere, antrenat cu lanţ. Cântărea o jumătate de tonă, era lung de 250 de centimetri şi costa numai 750 de dolari. Ford a fost atacat de Licensed Auto Manufacturers, care au pretins că încălca brevetul acordat în 1895 pentru motorul cu benzină. Ford s-a apărat viguros, pretinzând că motorul lui era diferit. A pierdut în primă instanţă, dar a câştigat în apel în 1911.

Marele succes al lui Henry Ford a venit în 1908, cu Fordul Model T.

Acest automobil, un decapotabil cu aspect îngrijit, şi-a întrecut rapid toţi concurenţii. Maşina costa numai 850 de dolari, astfel încât aproape orice american cu venit mijlociu îşi putea permite să-şi cumpere una.

Avea un corp de lemn pe un şasiu de oţel. Clienţii puteau comanda un Ford Model T în „orice culoare doriţi, atâta timp cât e negru”.

Geniul lui Ford a fost să inventeze ceva ce funcţiona, corespundea scopului, prezenta încredere şi avea, mai presus de orice, un preţ convenabil. El îşi cunoştea piaţa şi ştia cum să dea ceva valoros în schimbul banilor. Erau mulţi americani care îşi doreau maşini. În 1908, producţia de automobile a Statelor Unite ajunsese deja la 63.500 de bucăţi pe an.

 Maşina lui Ford a adus la volan milioane de oameni, transformându-le într-o mie de feluri, şi a pus pe roate secolul al XX-lea. Oamenilor mai uşor să meargă la locul de muncă, să plece în vacanţă, să ţină legătura cu prietenii şi cu rudele sau să locuiască în afara oraşului , iar oraşelor le-a fost mai uşor să se extindă.

“Invenții care au schimbat lumea”, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here