„Aurul şi argintul antic al României”, amplă expoziţie la Muzeului Naţional de Istorie

0
178

08021421296330112„Aurul şi argintul antic al României”, o amplă expoziţie reunind peste 1.000 de piese arheologice reprezentative din metale preţioase descoperite pe teritoriul ţării noastre, datate din neolitic până în secolele VI-VII, se va deschide la finele lunii octombrie, la Muzeului Naţional de Istorie.

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]

[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

„Aceasta ar fi trebuit să fie expoziţia anului 2013 la Muzeul Naţional de Istorie a României”, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, directorul general Ernest Oberlander-Târnoveanu, după ce a început strângerea pieselor expoziţiei-eveniment „Comorile Chinei”.

El a precizat că expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” este pregătită de un an şi jumătate. Organizatorii şi-au propus să prezinte comorile din metal preţios ale civilizaţiilor care s-au perindat în acest spaţiu din epoca neolitică şi până în aceea a migraţiilor, din perioada în care moştenitorul Imperiului Roman, respectiv Imperiul Bizantin, pierde frontiera dunăreană şi gurile fluviului, a explicat directorul MNIR.

Târnoveanu a precizat că în vitrinele realizate special pentru această expoziţie vor fi expuse tezaure neolitice precum cele de la Moigrad şi Sultana, piese de aur din epoca neolitică din diverse muzee, mari tezaure de aur din epoca bronzului, ca şi tezaure geto-dacice şi nu doar brăţările pe care publicul începe să le cunoască.

„Vor fi expuse şi piese mai mici, care nu au mai fost prezentate publicului, ce ne permit să ne facem o idee mai clară despre ceea ce a însemnat aurul în civilizaţia dacică”, a spus directorul MNIR.

El a dezvăluit că, alături de celebrele tezaure de la Pietroasele, Someşeni sau Apahida, publicul şi specialiştii vor putea admira piese descoperite în ultimii 10 ani în zona Clujului sau în aceea a Sucidavei, în Oltenia ori în Dobrogea, în zona Noviodunum, pe malul Dunării, la 2 km est de localitatea Isaccea, din judeţul Tulcea.

Expoziţia, care va fi organizată în colaborare cu 31 de muzee din ţară, nu numai judeţene, ci şi municipale sau orăşeneşti care au în patrimoniul lor tezaure importante, va putea fi vizitată până în februarie 2014, când îşi va începe turneul prin ţară, a informat directorul MNIR.

„Această expoziţie este o premieră nu numai pentru amploarea şi valoarea pieselor prezentate, dar şi pentru faptul că Muzeul Naţional de Istorie s-a gândit să întoarcă publicului din ţară şi colegilor din muzeele care le-au împrumutat darurile făcute, în aşa fel încât intenţionăm ca expoziţia să fie itinerată în 12 oraşe importante ale României în anul 2014 şi la începutul lui 2015”, a adăugat Târnoveanu.

El a spus că, pe lângă setul de vitrine, care vor putea fi uşor montate şi demontate, MNIR va plăti asigurările şi transportul pieselor în oraşele în care va fi prezentată expoziţia.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.