Invenţii care au schimbat lumea – Bachelita

0
1275

bachelităChimistul belgian stabilit în SUA, Leo Baekeland a creat primul material plastic în 1909. Polimerul sintetic inventat de Baekeland era făcut din fenol şi formaldehidă. Şi-a împrumutat numele noului produs – bachelită – şi a înfiinţat o companie pentru comercializarea pulberii necesare pentru matriţarea produselor.

Bachelită matriţată

Bachelita şi-a găsit o utilizare imediată la accesoriile noilor aparate electrice de diverse feluri. S-a dovedit a fi foarte bună ca izolator electric, drept care a fost folosită în fabricarea manşoanelor care protejează conexiunile electrice. Este utilizată şi astăzi în acest scop.

Curând i s-au găsit şi alte întrebuinţări. Când a apărut radioul, carcase aparatelor de radio s-au făcut, în mod firesc, din bachelită matriţată, care izola circuitele electrice din interior; în plus, putea fi matriţată în orice formă, şi prin anii 1930 designul carcaselor a devenit mai îndrăzneţ. Culoarea cea mai populară pentru produsele din bachelită era cateniul-închis, probabil din cauza asemănării cu mahonul lustruit, se putea obţine orice culoare, şi jucăriile pentru copii erau adeseori roşii şi verzi. Ea a ajuns să fie prezentă în orice cămin.

Mental. Şi-a găsit sute de întrebuinţări. “Importanţa bachelitei stă în faptul că a fost primul material plastic folosit pentru scopuri foarte diverse în secolul al XX-lea. Bachelita a fost foarte utilă în felul ei, dar era dură, rigidă şi casantă. În deceniile următare s-au realizat noi materiale cu diferite proprietăţi. Alkathene, mai moale, era potrivit pentru lighene; polietilena, datorită lanţurilor lungi de molecule, era excelentă pentru producerea fibrelor artificiale.

Invenţii care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here