Atolii de corali. Știați că…?

0
1122
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

atoliAtolii sunt insule de mici dimensiuni, cu formă inelară, având la mijloc o lagună cu apă puţin adâncă, comunicând cu marea printr-un canal îngust? Insulele de corali se ridică, asemenea unor turnuri, pe deasupra fundului oceanului.

Atolii şi recifele de corali sunt construiţi de nişte…..animale, celenterate vii, numite polipi coralieri? Polipii se nutresc cu plancton pe care-l culeg din valuri. În partea interioară a învelişului exterioral corpului polipilor, în endoderm, trăiesc alge unicelulare numite Zooxanthellae.

Polipii le aprovizionează cu bioxidul de carbon pe care-l elimină în timupl respiraţiei, luând în schimb oxigenul pe care celula vegetală ce-şi construieşte corpul din bioxid de carbon îl eliberează în procesul fotosintezei.

Noaptea, polipii îşi desfăşoară tentaculele în aşteptarea prăzii, iar ziua le strâng pentru a nu împiedica celulele vegetale să primească razele solare.

Coralii se dezvoltă bine în apa de mare limpede, cu temperatură de la 25 grade C la 30 grade C şi la o adâncime de 35-45 m. Se înmulţesc atât pe cale sexuală, cât şi prin diviziune directă. Scheletele de calcar ale coralilor morţi formează recife şi atoli. În acest proces primesc ajutor de la algele calcaroase Litho-thamnion şi Lithophzllum, care conţin până la 18% carbonat de calciu în corpurile lor. Algele acestea formează un fel de bordură în jurul unei colonii de corali, plasându-se de obicei, ceva mai sus decât polipii coralieri.

Recifele de corali adăpostesc o impresionant de bogată şi variată faună marină printre care sumedenie de peşti cu vii culori: galben, roşu, violet, albastru şi verde.

“Magazinul Curiozităţilor Lumii”, Claudiu Vodă

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here