Atitudinea de dominație agresivă: atacul

0
751

atacAtitudinea de dominație agresivă este o strategie de atac, o atitudine prin care subiectul încearcă să obțină ceva fără a da nimic și să capete controlul, în special în ceea ce privește deținerea de informații. El împarte prea puțin cu ceilalți.

Această atitudine de atac demonstrează că subiectul încearcă să dobândească putere asupra interlocutorului, să îl supună. O persoană dominantă agresivă intimidează. Deseori, rezultatele pe care le obține sunt pe termen scurt, doar dacă nu cumva există o legătură de putere ierarhică care să-i poată întări convingerile pe termen lung. La baza acestei atitudini stă un postulat: „Sunt mai valoros decât celălalt, eu am dreptate, el se înșeală”.

Atitudinea agresivă se servește deseori de frică, amenințări și ostilitate în încercarea de a atinge scopul propus. Ea nu respectă drepturile celorlalți, e distrugătoare și îi rănește pe oameni.

Frontiera relațională presupune încălcarea spațiului celuilalt, precum și punerea în aplicare a propriilor reguli și nerespectarea spațiului celuilalt.

Convingeri posibile:

-sunt mai valoros decât celălalt;

-viața e o luptă, trebuie să fii ca un lup;

-nici o milă pentru cei slabi;

-răzbunându-mă, detestând, agresând și învinăvățind, voi rezolva problema;

-ceilalți se înșeală, eu am dreptate;

Emoțiile resimțite:

-furie, iritare, enervare, agasare, exasperare, mânie, ură, nemulțumire, revoltă etc

Tendințe comportamentale:

-aer superior, pretențios, agresiv, scandalagiu, coleric, strident și agresiv, arogant, impulsiv, umor răutăcios, revoltă neadaptată.

Mesaje: ce spune subiectul

Voce puternică, ritm rapid și sacadat; își întrerupe interlocutorul, vorbește în locul celuilalt, refuză sistematic, dă ordine;

Ce arată subiectul?

Stă în fața interlocutorului și prea aproape de el; maxilarele strânse; crispare; sprâncenele încruntate vertical; ridică bărbia înainte; privire fixă susținută; fără zâmbet; degetul întins; pumnul închis sau cu altul palmei spre interlocutor; mișcări ale mâinii către sine, ca pentru a lua;

Ce face subiectul?

Se apropie brusc, se plasează mai sus; arată cu degetul; își arată pumnul; atinge sau se sprijină pe biroul interlocutorului; întinde primul mâna când e primit undeva; ține degetul ridicat; gesturi bruște, rapiditate, sacadate; gesturi ample și prea rapide; trântește ușa; dă din picior; întrerupe; lipsa unui ritual de întâlnire și rămas-bun.

Rezolvarea dificultăților de comunicare, Fabrice Lacombe

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.