Ateroscleroza… știați că?

0
394

Ateroscleroza este considerată o boală degenerativă, însă s-a descoperit recent că pot apărea urme de grăsimi în arterele principale ale corpului în primii ani de viață. Astăzi, aceasta este cea mai întâlnită formă de boală arterială în SUA.

Cuvântul ateroscleroză provine din două cuvinte grecești „athero”, care înseamnă „terci” și „sclerosis”, care înseamnă „îngroșare, întărire”. Leziunile aterosclerotice, numite și plăci ateromatoase, cresc gradat, îngroșând pereții arterei și îngustând spațiul interior al vaselor de sânge.

inimaPlaca este formată dintr-o combinație de substanțe care includ colesterolul, lipoproteinele, acizii grași, depuneri de calciu, țesut fibros cicatrizat și sânge. Aceste plăci duc la pierderea elasticității peretelui vasului sanguin.

Dacă în aceste aceste  sangvine îngustate se formează un cheag care oprește sângele să circule către inimă, are loc un infarct de miocard. Accidentul vascular cerebral este rezultatul blocării fluxului sanguin către creier.

Majoritatea pacienților care au boli coronariene au niveluri ridicate de colesterol în sânge.

S-a descoperit că grăsimile saturate duc la creșterea colesterolului în sânge, în timp ce grăsimile polinesaturate pot scădea colesterolul.

Grăsimile saturate sunt cele solide la temperatura camerei și mai frecvent sunt de origine animală, deși uleiul de nucă de cocos este o excepție, fiind și el saturat. Grăsimile polinesaturate sunt, în special, cele de origine vegetală.

Este o boală cu multiple cauze; au fost identificați mai mulți factori de risc, între care cei mai importanți sunt colesterolul, trigliceridele, dieta bogată în grăsimi, fumatul, obezitatea, stresul psihic, lipsa de exercițiu fizic, diabetul zahar și hipertensiunea arterială.

Ateroscleroza este cauza cea mai frecventă a mortalității la persoane de peste șaizeci și cinci de ani. Peste 50% din toți oamenii între saizeci și șaptezeci de ani vor muri din cauza unei manifestări a aterosclerozei.

Infarctul miocardic (atacul de cord) și accidentul vascular cerebral sunt, în mod frecvent, o manifestare clinică a aterosclerozei. Se raportează adesea și cazul claudicației intermitente (starea provocată de circulația sangvină deficitară la nivelul mușchilor picioarelor).

Tratament:

  1. Eliminarea sau reducerea factorilor de risc reprezintă principala modalitate de prevenire a aterosclerozei și poate contribui la încetinirea, stoparea și posibil, la reversia evoluției bolii;
  2. Există studii care au arătat că proteinele animale din dietă sunt corelate cu mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare;
  3. Fibrele din fructe, legume și vegetale duc la scăderea grăsimilor din sânge și cresc excreția acizilor biliari; tărâța de grâu și fibrele din alte cereale nu par să fie la fel de eficiente în acest scop, cum sunt cele din fructe, vegetale și legume;
  4. S-a arătat că uleiul de arahide și cel de nucă de cocos sunt aterogenice (25%), în ciuda faptului că sunt uleiuri vegetale;
  5. Intoleranța la glucoză poate cauza un risc de ateroscleroză de 100%; nivelurile de zahăr în sânge trebuie menținute în limite normale;
  6. Hipertensiunea produce un stres fizic în pereții arterelor și are ca urmare agravarea și accelerarea aterosclerozei;
  7. Uleiul de măsline are un efcet de reducere a colesterolului sanguin;
  8. Zahărul rafinat produce o creștere a nivelului colesterolului în sânge, lucru care duce la boala de inimă aterosclerotică;
  9. Vegetarienii au niveluri scăzute de colesterol decât consumatorii de carne;
  10. Fumatul duce la scăderea fluxului sanguin cutanat și poate influența scoaterea din funcțiune a vaselor sangvine; el crește de asemenea, nivelul lipidelor sangvine, putând altera metabolismul acestor substanțe.

Remedii naturale, Phylis Austin, Agatha și Calvin Thrash

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.