„Atelierul” celebrului sculptor Alberto Giacometti, deschis după jumătate de secol

0
251

După 52 de ani, o replică a atelierului parizian al sculptorului elveţian Alberto Giacometti, cu lucrări inedite, a fost deschisă pentru public în capitala Franţei, în apropiere de spaţiul original din Montparnase, informează Reuters.

Astfel, mai multe schiţe neterminate şi lucrări abia conturate din ipsos şi lut sunt expuse la Paris în atelierul care reproduce spaţiul folosit de Alberto Giacometti până la moartea sa, în 1966.

Proiectul, iniţiat de Institutul Giacometti, adună zeci de picturi şi sculpturi păstrate de soţia artistului după dispariţia acestuia, dar şi statuete fragile niciodată prezentate publicului, tramsite Mediafax.

Directorul Fundaţiei Alberto şi Annette Giacometti prezintă studioul ca pe o „capsulă a timpului”, realizată folosind peste 300 de sculpturi şi 90 de picturi, ca şi mii de desene şi fotografii. Pentru a păstra spiritul atelierului, numai cel mult 40 de persoane îl pot vizita în acelaşi timp, astfel că iubitorii de artă trebuie să îşi facă rezervări pe site-ul fundaţiei până pe 15 septembrie.

Opera elveţianului Alberto Giacometti este una dintre referinţele esenţiale ale artei din secolul al XX-lea.

Ana Grama