Astrofizicienii americani: Contactarea civilizațiilor extraterestre nu este periculoasă

0
121

SKA_dishes_bigAstrofizicienii americani care doresc să trimită semnale în spațiu în speranța de a contacta civilizații extraterestre au respins joi temerile formulate de oameni de știință ca Stephen Hawking, potrivit cărora o astfel de inițiativă ar putea amenința Pământul, relatează AFP.

Cercetători de la Institutul SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) din California speră ca în curând să poată pune în aplicare un astfel de proiect, relatează Agerpres.

„Timp de cincizeci de ani ne-am îndreptat radiotelescoapele spre stele, în căutarea unor semnale de la alte civilizații, însă fără succes”, a afirmat Douglas Vakoch, cercetător la Institutul SETI, în cadrul conferinței anuale a Societății Americane pentru Progresul Științei (AAAS), organizată în această săptămână la San Jose, California.

„Prin programul Active SETI, vom inversa procesul, asumând un rol activ, prin trimiterea de semnale bogate în informații spre alte lumi, în speranța unui răspuns” a adăugat el.

Progresul realizat de oamenii de ştiinţă în ultimii ani sugerează că este tot mai probabil ca alte planete să găzduiască forme de viaţă, iar instrumentele tehnologice tot mai avansate ne vor permite în scurt timp să avem mult mai multe şanse de a le descoperi.

În următorul deceniu, două telescoape extraordinare vor intra în funcţiune: Square Kilometre Array (SKA), un radiotelescop gigantic găzduit de Africa de Sud şi de Australia şi Europe’s Extremely Large Telescope (E-ELT), care va fi amplasat pe un vârf de munte în deşertul Atacama din Chile şi ce urmează a fi cel mai mare telescop optic construit vreodată.

Aceste două instrumente vor avea ca sarcină principală studierea originii şi naturii galaxiilor, dar vor căuta şi semne de viaţă în univers.

„Cred că capabilităţile noilor telescoape înseamnă că detectarea unor extratereştri inteligenţi devine mult mai probabilă în următoarele decenii decât a fost în ultimii zeci de ani”, declara, în 2012, Mike Garrett, directorul general al Astron, Institutul Olandez pentru RadioAstronomie.

Cu o oglindă ce măsoară aproape 40 de metri în diametru, E-ELT va avea capacitatea de a descoperi planete ce orbitează alte stele, producând imagini de 16 ori mai clare decât cele realizate de Telescopul Spaţial Hubble. SKA, atunci când va fi finalizat, în 2024, va fi compus din 3.000 de antene parabolice late de 15 metri şi de numeroase alte antene mai mici, având posibilitatea de a vedea de 10 ori mai departe în univers şi să detecteze semnale de 10 ori mai vechi.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.