Aşteptarea educă răbdarea

0
249
răbdareaUn nou studiu sugerează că persoanele care întâlnesc adesea situaţii în care sunt silite să aştepte devin mult mai răbdătoare.

Acest lucru nu se datorează obişnuinţei, ci faptul că, în plan mental, valoarea recompensei aşteptate creşte, iar o recompensă considerată mai mare detensionează starea expectativă a persoanei – spun cercetătorii de la Universitatea din Chicago.

Atitudinea temperată a persoanei răbdătoare poate fi exploatată, pusă în slujba unor decizii perfectibile, întrucât timpul destinat gândirii şi acţiunii creşte. Astfel, din punctul de vedere al potenţialelor alegeri, deprinderea de a aştepta este benefică, sugerează Dr. Ayelet Fishbach.

Experimentul clasic din istoria psihologiei a constat în propunerea unei alegeri – între o recompensă mai mică, oferite pe loc, ori a uneia mai consistente, dar pentru care subiectul trebuia să aştepte. Evaluatorii remarcă faptul că, între o sumă de 10 dolari, încasate pe loc, şi una de 15, oferite mai târziu, cei mai mulţi participanţi la studii aleg prima opţiune, preferând siguranţa momentului prezent, chiar dacă ea înseamnă o recompensă redusă.

„Oamenii apreciază mult mai mult lucrurile de care beneficiază în prezent şi nu iau în calcul valoarea în care ar putea să o transforme viitorul”, notează Fishbach.

„Dar studiul de faţă arată că amânarea unei acţiuni poate educa răbdarea, întrucât recompensa pe care o generează acţiunea respectivă ajunge, în timp, să fie considerată mult mai valoroasă.”

Subiecţii studiaţi au fost divizaţi în 3 grupuri, fiecăruia dintre acestea atribuindu-se un set de sarcini şi câte un interval de timp care trebuia să treacă înainte de cumulul rasplatei. Membrii primului grup au avut de ales între a câştiga 50 de dolari în trei zile, sau 55, dacă aşteptau 23 de zile.

Subiecţii grupului 2 au avut de optat între 50 de dolari în 30 de zile şi 55 de dolari în 50 de zile. Persoanele incluse în grupul 3 au avut aceeaşi alegere, dar au fost înştiinţate că trebuiau să aştepte înainte de a hotărî. Aceştia din urmă au fost contactaţi, ulterior, pentru a-şi comunica alegerile.

În cadrul primului eşantion, doar o treime au ales răbdarea şi recompensa mai consistentă. În cel de-al doilea grup, procentajul lor a trecut de 50. Dar în cadrul eşantionului 3, alcătuit din persoane care au fost supuse celui mai dificil test al răbdării, procentul celor care au aşteptat ridicarea plăţii mai ridicate s-a ridicat la 86.

Chiar dacă le-au fost comunicate aceleaşi opţiuni, subiecţii care au avut de aşteptat au luat o decizie mai rodnică, întrucât răbdarea lor a dispus de timpul necesar pentru a se pronunţa.

„Vedem un câştig mai însemnat în actele pentru care trebuie să aşteptăm, iar aceasta din pricina procesului numit percepţie de sine; contează cel mai mult clipa efectivă, ce derivă din momentul actual, acestea influenţând şi fiind influenţate de maniera în care ne percepem”.

Sursa: psychologies.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.