Asistența socială: ˶o profesie mereu aproape de oameni˝!

0
492
asistenta soc 1Încă din perioada copilăriei, mulți dintre noi am fost educați să fim buni și milostivi cu cei din jurul nostru, în măsura în care ne stă în putință și să încercăm pe cât posibil să nu facem rău nimănui.

”Binele pe care ni-l asiguram propriei persoane este precar și instabil până când este asigurat tuturor și incorporat în viața de zi cu zi˝, ne spune Jane Adams.

Astfel, pentru a ne îmbunătăți existența umană , fiecare dintre noi încercăm să fim mai amabili cu cei din jur și să contribuim la bunăstarea spirituală a semenilor noștri.

După cum bine v-ați dat seama, vom vorbi mai departe despre rolul asistenței sociale și a serviciilor specializate de protecție socială în societatea contemporană.  Având în atenție nevoile actuale pe care societatea le manifestă, este lesne de observat că impactul serviciilor sociale asupra indivizilor este destul de mare. Contribuind din plin la îmbunătățirea calității vieții persoanelor defavorizate, asistența socială vine în sprijinul rezolvării unor cazuri cu serioase dezechilibre la nivelul societății în ansamblu.

Potrivit teoreticienilor în domeniu, asistența socială oferă celor în nevoie posibilităţi de cunoaştere şi de acces la serviciile specializate de protecţie socială, îi orientează către înţelegerea şi utilizarea cadrului legislativ de protecţie socială și mobilizează comunitatea, persoanele şi grupurile în dificultate de a influenţa activ politicile sociale.

Serviciile sociale constituie o componentă a sistemului naţional de asistența socială.

Ele au drept scop sprijinirea persoanelor care trec prin situaţii de criză sau vulnerabilitate socială, precum şi prevenirea şi combaterea riscului de excluziune socială, creşterea calităţii vieţii şi promovarea incluziunii sociale pentru toţi cetăţenii unei comunităţi. Rolul unui serviciu social este să ajute persoana aflată într-o situație dificilă să se bucure de aceleași oportunități și resurse de care se bucură toată lumea într-o comunitate: să participe la educație, la angajarea în muncă, să aibă acces la servicii de sănătate, de timp liber, de sport, de transport etc, ne informează http://www.serviciisociale.info/.

Avem tendința să spunem că persoanele aparținând unor « grupuri vulnerabile » sunt cu predilecție beneficiarii serviciilor, dar lucrul acesta nu e mereu adevărat. Există foarte multe categorii de persoane care, la un moment dat în viață, se pot confrunta cu o situație de dificultate sau de criză.

Având în vedere că societatea civilă reprezintă puterea exemplului, serviciile sociale au început să se extindă tot mai mult, activitatea lor fiind din ce în ce mai apreciată în lumea întreagă.

Generând valori semnificative pentru toate componentele unei societăți, societatea civilă dinamică și funcțională este apanajul  unui sistem social sănătos.

Începând cu anul 1996, în România  a existat o explozie de organizații neguvernamentale.

La începutul anului 2000, în țara noastră existau aproximativ 15 ONG-uri la 1000 de locuitori, iar media europeană era de 3 ONG-uri la mia de cetățeni. Sectorul neguvernamental înregistrează în România în anul 2010 un număr de 62.000 de ONG-uri.

Helmut K. Anheier estimează numărul organizațiilor neguvernamentale internaționale la peste 40.000.Numărul celor naționale este și mai mare: Rusia are 400.000 de ONG-uri.

Se estimează că India ar avea până la 2 milioane de ONG-uri, una la 60 de persoane; SUA- 1, 5 mil. ONG-uri; Franța are avea 1 milion de ONG-uri; Anglia – 870.000; China – 500.000, iar Italia – 300.000.

Pentru a creiona universal profesiei de asistent social, ˝este esențial să învățăm să fim aproape de ceilalți, să ne implicăm şi din punct de vedere social în comunitatea în care trăim. Aceasta este o profesie care cere dăruire, muncă, o profesie prin care eşti mereu aproape de cei care au nevoie, fie că sunt copiii, adulţi sau persoane în vârstă. Asistenţii sociali, ei sunt cei care, în virtutea meseriei şi a unor abilităţi profesionale indispensabile ştiu să ofere o mână de ajutor celor care au nevoie de ea, o mână de ajutor profesionistă˝, opinează prof.univ. al Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei ,Psihologie şi Asistența socială din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad , Lizica Mihuț.

 Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.