Artroza: Este necesară scăderea în greutate, pentru a suferi mai puțin

0
175
Excesul de grăsime are un efect biologic asupra articulațiilor, explică profesorul reumatolog Richard Treves, într-un articol de specialitate publicat în Le Figaro.

artrozaDe ce devii obez? Sunt posibile numeroase explicații: probleme în comportamentul alimentar, supraconsumul, malnutriția, sedentarismul, climatizarea artificială și supraîncălzirea.

La aceasta se adaugă efectul anumitor medicamente, între care anxioliticele și antidepresivele. Tulburările hormonale, de exemplu cele tiroidene sau suprarenale, se află adesea la originea obezității. Nu în ultimul rând, factorii ereditari nu sunt de neglijat, deoarece există efectiv familii de obezi.

Se calculează obezitatea prin Indicele de Masă Corporală (IMC); este un indicator statistic al masei unei persoane raportată la înălțimea persoanei respective. Un IMC situat între 25 și 30 este specific supraponderalilor, iar peste 30 este vorba de obezitate.

Obezitatea este o boală generală care expune organismul uman unor riscuri grave ale hipertensiunii, diabetului și bolilor cardiovasculare.

Se știe, de asemenea, că o persoană supraponderală se confruntă cu un risc de 4-5 ori mai mare de a dezvolta artroză, printr-un efect mecanic, dar și pentru că excesul de grăsime exercită un efect biologic asupra articulațiilor.

Gonartroza sau artroza genunchiului este cel mai des legată de obezitate, la fel ca și durerea lombară. Persoanele grase suferă mai mult de probleme la articulațiile portante, din rațiuni de stres mecanic, chiar dacă acest lucru este mai puțin flagrant pentru artroza de șold.

Însă, cel mai evident de obezitate este legată artroza digitală. Cu toate acestea, la nivelul degetelor cauza o constituie nu doar excesul de greutate, ci acumularea în țesuturile grase a unei substanțe — citokina — care, prin deplasare, se instalează în articulații. Drept rezultat, țesutul adipos este un rezervor de substanțe generatoare de artroză. Prin urmare, tocmai la acest nivel trebuie să se acționeze, subliniază medicul reumatolog.

Diagnosticul de artroză la un pacient obez se bazează pe localizarea bolii.

Unele localizări sunt rare, cum ar fi cele la umăr, la încheietură sau la gleznă. Altele sunt ‘zgomotoase’, cum sunt cele de la degete sau genunchi; altele insidioase, cum sunt cele de la cot sau șold.

Modul în care se manifestă durerile este de asemenea important: dacă sunt frecvente ele sunt considerate mecanice, prin raport la mișcări, la schimbările de poziție, cu sau fără umflarea genunchilor, degetelor, uneori cu deformări, tot la genunchi sau degete. Fără a uita de artroza coloanei vertebrale, cu dureri și o limitare a mișcărilor, care agravează și mai mult handicapul legat de obezitate.

Nu există un tratament specific artrozei.

Totul se bazează pe antalgice, antiinflamatoare și infiltrări de cortizon sau de acid hialuronic, rezervate mai ales genunchilor sau șoldurilor. De asemenea, în unele cazuri este suficientă injectarea unui simplu gel lubrifiant, fiind vorba de așa zisa ‘viscosuplimentare’.

Însă, nu se știe exact în ce măsură sunt eficiente tehnicile manuale (osteopatia și masajele), ultrasunetele și infraroșiile, fără a omite procedurile termale.

Nu în ultimul rând, bolnavilor de artroză li se recomandă folosirea unui baston, pentru a-i ajuta la mers, a ortezelor sau atelelor pentru stabilizarea articulațiilor dureroase. Și, în ultimă instanță, rămâne soluția chirurgicală. Aceasta, datorită protezelor, devenite banale, în special în cazul artrozei de șold și genunchi, poate schimba în mod spectaculos calitatea vieții pentru pacienții bolnavi de artroză.

În toate cazurile și cu atât mai mult dacă este vorba despre obezitate, în mod principial prin respectarea scrupuloasă a regulilor de igienă și de comportament se poate spera la reducerea riscului de artroză. Slăbitul, exercițiile fizice trebuie să fie obiective cotidiene.

Reducerea greutății corporale cu 10% ameliorează funcționarea articulațiilor cu mai mult de un sfert din forța acesteia.

Se știe, de asemenea, că pierderea în greutate reduce durerea și poate întârzia sau evita operația chirurgicală. Să slăbești 5 kilograme reduce cu 25% probabilitatea recurgerii la chirurgie. Totuși, cu condiția să slăbești încet, urmând un regim sub supraveghere medicală, iar în cazul persoanelor foarte obeze prin recurgerea la chirurgie bariatrică, care ar provoca pierderea a 30-40% din greutate pentru cei ce depășesc 120-130 de kg. Însă, este necesar ca la ieșirea din blocul operator să nu fie reluate proastele obiceiuri.

În concluzie, fie pentru combaterea artrozei sau a altor riscuri ale acestei boli, de multe ori și mai grave, obezitatea trebuie combătută și este important să-ți asculți corpul și să-i oferi mijloace de a se exprima și altfel decât prin durere, handicap sau stare proastă, conchide medicul francez pentru Le Figaro.

Sursa: Agerpres

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.