Artrita reumatică – tratată cu aromoterapie

0
635

artritaArtrita – Este o boală inflamatorie cronică ce poate afecta întregul organism, deşi articulaţiile cel mai des implicate sunt cele ale mâi­nilor şi ale picioarelor. Aproximativ unu la sută dintre bărbaţi şi trei la sută dintre femei sunt afectaţi în Marea Britanie, iar vârsta medie la care se declanşează este situată între 35 şi 55 de ani.

Cauzele care declanşează această reacţie autoimună, prin care anticorpii se dezvoltă în componentele ţesuturilor de la articulaţii, rămân necunoscute. Au fost sugerate susceptibilitatea genetică, sti­lul de viaţă, dieta şi alergiile la mâncare.

Simptome ale artritei

De obicei, atacul se manifestă gradual, începând cu febră mică şi cu o vagă durere a articulaţiilor. Simptomele apar de obicei la mâini sau la picioare, în mod simetric. Articulaţiile implicate sunt umflate, dureroase şi rigide. Uneori, acestea pot fi uşor deformate.

Tratament tradiţional

Implică medicamente antiinflamatorii nonsteroidale. Deoarece aceste medicamente sunt asociate cu efecte adverse, cum ar fi pro­blemele gastrointestinale, durerile de cap şi ameţeala, ar trebui folosite pentru perioade scurte de timp. Se recurge chiar la refacerea articulaţiilor prin intervenţie chirurgicală atunci când este vorba de o degenerare serioasă.

Tratament aromaterapeutic pentru Artrita

Tratamentul aromaterapeutic poate fi reuşit, mai ales dacă este folosit în combinaţie cu o terapie dietetică, deoarece AR nu este depistată în societăţile cu o dietă „primitivă”.

Tratamentul ar trebui să urmărească reducerea inflamaţiilor, precum şi detoxifierea întregului organism şi calmarea durerii. Dintre uleiurile esenţiale pentru artrita reumatică fac parte:

Uleiuri antiinflamatorii din: coada-soricelului, lavandă, lemn de santal, mentă, muşeţel roman/german, paciuli şi smirnă.

Uleiuri pentru detoxifiere din: chimen, chiparos, cimbru, ghimbir, ienupăr, isop, lămâie, maghiran, pin, piper negru, rozmarin şi seminţe de angelică.

Uleiuri de reducere a durerii din: cajeput, eucalipt, ghimbir, lavandă, maghiran, mentă, muşeţel roman/german, niaouli, nucşoară, rozmarin şi tămâie.

Băi ce ajuta in artrita

Băile de mâini şi de picioare sunt eficiente pentru artrita, având în vedere că boala afectează de obicei mâinile şi picioarele. Concentraţi-vă asupra uleiurilor antiinflamatorii în timpul crizelor. Formule pentru băi de mâini/picioare:

3 picături de ulei de muşeţel roman/german

1 picătură de ulei de niaouli

2 picături de ulei de coada-soricelului

sau

2 picături de ulei de muşeţel roman/german

2 picături de ulei de lavandă

2 picături de ulei de mentă

Comprese
  1. Acestea sunt foarte eficiente când sunt aplicate pe articulaţiile inflamate. Puneţi într-un castron mic cu apă trei picături de muşeţel roman/german şi trei de lavandă / coada-soricelului. înmuiaţi în so­luţie o bucată de material absorbant, de exemplu tifon. Stoarceţi şi aplicaţi-l pe încheietura(iie) umflată(e).
Masaj aromaterapeutic

Un tratament complet de masaj poate fi extrem de benefic. Oricum, faceţi numai mişcări uşoare în apropierea articulaţiilor inflamate – cu suficientă presiune pentru a facilita pătrunderea uleiul în piele. Puteţi folosi tratamentele aromaterapeutice combi­nate – de exemplu, puteţi lăsa compresele pe articulaţiile afectate, în timp ce sunt masate alte părţi ale corpului. Următoarele combi­naţii pot fi folositoare:

Formula de masaj antiinflamator imptriva artritei

3 picături de ulei de muşeţel roman/german

2 picături de ulei de paciuli

2 picături de ulei de coada-soricelului

diluate în 20 ml de ulei vegetal

Formula pentru masaj detoxifiant

1 picătură de ulei de seminţe de angelică

2 picături de ulei de piper negru

2 picături de ulei de chiparos

2 picături de ulei de boabe de ienupăr

1 picătură de ulei de lămâie

diluate în 20 ml de ulei vegetal

Formula pentru masaj analgezic

1 picătură de ulei de tămâie

2 picături de ulei de ghimbir

2 picături de ulei de lavandă

1 picătură de ulei de mentă

2 picături de ulei de rozmarin

diluate în 20 ml de ulei vegetal

Contraindicaţii la tratamentul artrita

Cimbrul poate creşte presiunea sângelui. Nu folosiţi chimen şi isop în exces în caz de epilepsie. Nu aplicaţi lămâie înainte de expunerea la soare. Evitaţi menta dacă luaţi medicamente home­opatice. Nu folosiţi scorţişoară, isop şi chimen pe durata sarcinii.

Remedii din Florile Iui Bach

Remediul Salvator este eficient pentru eliberarea durerii. Agrimonia sau turiţa mare este recomandată suferinzilor de artita care îşi ascund durerea în spatele unui chip fericit şi curajos.

Dietă pentru artrita

Având în vedere faptul că artrita este mai frecventă în societăţile care consumă mâncare nesănătoasă, în care se urmează anumite tipuri de dietă, nutriţia este un factor important. Alergiile la mân­care pot fi asociate frecvent cu artrita. Trebuie să evitaţi, cel puţin o perioadă, posibilii factori de risc. Cele mai frecvente alimente care provoacă alergii sunt cele din familia solanaceelor (roşii, ardei, vi­nete şi cartofi), lactatele şi grâul.

Vitaminele A, B, E, K

Dieta pentru artrita ar trebui să fie săracă în zahăr, sare, carbohidraţi rafinaţi şi grăsimi saturate. Mâncaţi mai multe legume verzi, fructe şi peşte gras, cum ar fi macroul, somonul şi sardinele. Dacă aveţi storcător, sucurile de morcov, ţelină, varză şi lucernă verde sunt benefice. Este recomandată hrana bogată în seleniu (nucile braziliene, musli), pre­cum şi cea bogată în zinc (linte, seminţe de dovleac). Vitaminele A, B, E, K (vitamina K – ţelină, usturoi, salată, rubarbă, napi) pot ajuta şi ele. Seminţele de in, uleiul de peşte, uleiul de limba-mielului şi uleiul de primulă ajută la diminuarea simptomelor.

Unii suferinzi de artita beneficiază de o ameliorare a durerilor în cazul în care ţin post câteva zile. In această perioadă ar trebui folosite uleiurile detoxifiante.

”Aromoterapia”, Denise Whichello Brown

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.