Artrita

0
553
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

artrităArtrită – Cauze și remedii.

Dacă suferiţi de dureri articulare, atunci bine aţi venit în club. Atât de mulţi oameni au astfel de probleme, încât foarte curând veţi primi sfaturi nu doar de la doctorul dumneavoastră, prieteni sau familie, ci şi de la instalator sau de la vecini. Medicamentele antiinflamatorii – eliberate cu reţetă sau fără – pot să amelioreze durerea, şi marea majoritate a oamenilor vor apela la ele. Dar lucrurile nu se termină aici. Există numeroase alte metode prin care cei ce au astfel de probleme pot să îşi atingă scopul. Scopul de a trăi zile în care să se poată mişca fără dureri.

Artrită – Ce este în neregulă

Există peste 100 de forme de artrită, dar cel mai întâlnit tip este artroza. Simptomele acesteia includ dureri articulare, inflamarea şi rigiditatea articulaţiilor. Durerea este rezultatul uzurii cartilajului, materialul gelatinos dintre suprafeţele osoase care absoarbe şocurile. Atunci când cartilajul se uzează, oasele se freacă unele de altele. Cu toate că artroza poate apărea la orice vârstă, de obicei cele mai vizate sunt persoanele peste 45 de ani şi, în special, cele de sex feminin. Alte forme ale acestei afecţiuni sunt poliartrita reumatoidă şi artrita psoriazică.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Pentru că nu puteţi fi sigur ce tip de artrită aveţi, sau dacă simptomele sugerează cumva o altă afecţiune, este bine să discutaţi cu medicul dumneavoastră. Spuneți-i despre orice rigiditate, inflamaţie, înroşire sau durere la nivelul unei articulaţii. Dacă aţi fost deja diagnosticat cu artrită, vizitaţi-vă medicul dacă observaţi un tip nou sau diferit de inflamaţie a articulaţiilor.

Analgezicele

Luaţi suplimente cu glucozamină şi condroitin sulfat pentru a reduce durerea şi a încetini pierderea de cartilaj. Există dovezi că această combinaţie poate fi eficientă pentru persoanele cu artrită minoră şi moderată. Urmaţi instrucţiunile de dozare din prospect şi perseveraţi: s-ar putea să dureze cel puţin o lună înainte să începeţi să simţiţi beneficiile.

Luaţi o jumătate de linguriţă de pudră de ghimbir sau până la 35 g (aproximativ şase linguriţe) de ghimbir proaspăt o dată pe zi. Cercetările au arătat că rădăcina de ghimbir ajută la reducerea durerilor provocate de artrită; probabil datorită capacităţii acestei plante de a spori circulaţia sanguină şi, astfel, de a îndepărta substanţele inflamatorii de la nivelul articulaţiilor dureroase.

Luați S-adenozilmetionină

Luaţi două doze de 400 mg de SAM (S-adenozilmetionină) pe zi. S-a demonstrat că suplimentele de SAM, o substanţă care poate fi găsită în mod normal în toate celulele corpului, ajută la ameliorarea durerii provocate de artrită prin creşterea cantităţii de proteoglicani din sânge – molecule care par a avea un rol esenţial în conservarea cartilajului păstrându-i integritatea şi menţinându-l bine oxigenat.

De asemenea, se pare că reduc inflamaţia. Cercetările au arătat că suplimentele sunt la fel de eficiente ca şi medicamentele antiinflamatorii atunci când vine vorba de durerea provocată de artrită. Luați ibuprofen, de exemplu.

Dacă obţineţi rezultate bune cu o doză de 800 mg pe zi, reduceţi-o la 400 mg pe zi după două săptămâni. SAM are puţine efecte secundare, deşi poate cauza tulburări gastrice şi greaţă. Pare a fi sigur de luat odată cu marea majoritate a medicamentelor, cu sau fără reţetă. Dar dacă luaţi medicamente pentru tulburare bipolar (depresie maniacală) sau boala Parkinson, ar trebui să cereţi sfatul medicului înainte de a lua suplimentele cu SAM.

Căutați ameliorare cu căldură și confort cu rece

Aplicarea de căldură pe articulaţiile dureroase poate oferi destul de multă uşurare. Ca sursă de căldură puteţi folosi o pătură electrică sau un încălzitor, perne electrice sau buiote. Încălziţi articulaţia dureroasă timp de 20 de minute. Chiar şi o baie fierbinte poate fi reconfortantă.

Tratamentele reci funcţionează foarte bine atunci când articulaţiile sunt inflamate. Înfăşuraţi nişte cuburi de gheaţă într-un prosop şi ţineţi-l pe articulaţia dureroasă. Puteţi folosi, de exemplu, şi o pungă de mazăre congelată.

Să purtăm mănuși când dormim?

Dacă în mod frecvent dimineaţa când vă treziţi aveţi mâinile înţepenite şi umflate, încercaţi să purtaţi în timpul somnului o pereche de mănuşi care vi se potrivesc bine pe mâini; ar putea să vă ajute să ţineţi inflamaţia sub control. Dar nu trebuie să continuaţi în cazul în care observaţi că mănuşile nu fac decât să înrăutăţească problema.

Ungeți-vă articulațiile dureroase

Consumaţi mai mult peşte gras. Persoanele care şi-au suplimentat dieta cu acizi graşi omega-3, conţinuţi în peştele gras cum ar fi macroul, somonul sau sardinele, au observat că rigiditatea şi durerea s-au redus. Se pare că aceste substanţe ameliorează inflamaţiile din organism.

Ulei de pește, de in, de nuci

De asemenea, puteţi să luaţi aceste uleiuri ca atare sau sub formă de capsule. Cercetările întreprinse la Universitatea din CardifFau arătat că acizii graşi omega-3 din uleiul de cod pot încetini şi chiar inversa distrugerea cartilajului, care duce la artroză. Doza recomandată este de 2 000 mg de acizi graşi omega-3 pe zi, luată în timpul mesei. Dar dacă luaţi deja medicamente care au ca efect fluidificarea sângelui, aveţi un nivel crescut de colesterol sau sunteţi diabetic, discutaţi mai întâi cu medical dumneavoastră înainte de a lua astfel de suplimente.

Ca o alternativă la capsulele cu ulei de peşte, puteţi lua o lingură de ulei de in  pe zi. Acesta  este bogat în acelaşi tip de acizi graşi omega-3. Puteţi să-l luaţi ca atare, amestecat cu suc de portocale sau adăugat la sosul pentru salată.

Dacă vă plac nucile, răsfăţaţi-vă. Şi acestea conţin uleiuri benefice.

Poliartrita reumatoidă

O formă mai gravă de artrită este poliartrita reumatoidă. Această boală se instalează atunci când sistemul imunitar atacă organismul în loc să-l apere. Pe lângă inflamaţia şi durerea articulară, poliartrita reumatoidă provoacă oboseală, anemie, probleme oftalmologice şi afectează circulaţia sanguină. lată câteva strategii de abordare a acestei probleme.

Începeţi să ţineţi un jurnal al alimentelor pe care le consumaţi pentru a identifica ce aţi mâncat în momentele în care simptomele s-au agravat. S-ar putea să descoperiţi că răspunsul inflamator al organismului dumneavoastră explodează atunci când consumaţi anumite alimente, cum ar fi grâu, produse lactate, citrice, ouă sau roşii.

Posibilă soluție – Deveniți vegetarieni!

Încercaţi să deveniţi vegetarieni – sub supravegherea medicului dumneavoastră. Într-un studiu care a avut loc pe perioada unui an, pacienţii care au urmat o dietă vegetariană din care lipseau de asemenea şi ouăle, glutenul (o proteină din grâu), cofeina, alcoolul, sarea, zahărul rafinat şi produsele lactate au prezentat o reducere a inflamaţiei şi durerilor articulare după doar o lună. Iar după primele trei luni de dietă au putut reîncepe să consume produse lactate fără nicio reacţie adversă.

Cercetările au reliefat că suplimentele cu acid gama-linolenic (AGL) pot ajuta, de asemenea, la reducerea durerii şi inflamaţiilor provocate de poliartrita reumatoidă. Cele mai bune surse sunt:

  1. uleiul de seminţe de limba-mielului
  2. ulei de coacăze negre
  3. ulei de primula

Studii recente sugerează că cel mai bun efect îl are o doză de cel puţin 1,4 g AGL pe zi. Dar ar trebui să consultaţi un specialist în tratamentul cu plante înainte de a lua atât de mult AGL; pentru suplimentele care pot fi cumpărate de la farmacii doza recomandată de obicei este mai mică de 0,24 g.

Unii medici consideră că un post scurt (de una sau două zile) poate reduce durerea provocată de poliartrita reumatoidă. Teoria este că postul oferă sistemului imunitar suprasolicitat o binemeritată pauză. Dar înainte de-a face acest lucru discutaţi cu medicul dumneavoastră. În special dacă luaţi deja medicamente prescrise cu reţetă.

Frecționați pentru alinare

Uleiul de eucalipt poate fi foarte util. Puneţi câteva picături pe piele şi masaţi pentru a fi absorbit. Nu folosiţi sub perna electrică sau compresa caldă deoarece căldura adiţională poate să vă producă senzaţia de arsură sau să vă irite pielea.

Capsaicina este o substanţă care conferă „iuţeala” ardeilor chilii.

De asemenea, este ingredientul activ din unele produse de pe piaţă folosite pentru durerea articulară. Capsaicina este un revulsiv: irită terminaţiile nervoase pentru a distrage atenţia creierului de la durerea cauzată de artrită. Va trebui să discutaţi cu medicul dumneavoastră pentru utilizarea de creme cum ar fi Axsain şi Zacin, pentru că acestea se eliberează doar cu reţetă. Alte revulsive pot fi achiziţionate şi direct de la farmacii: încercaţi Algipan sau crema Ralgex.

Mențineți articulațiile în mișcare

Indiferent dacă este vorba de mers, înot, ciclism sau yoga, începeţi un regim uşor de exerciţii. Cu cât aveţi o condiţie fizică mai bună, cu atât veţi simţi mai puţină durere şi rigiditate. Dacă suferiţi de artrită la glezne, genunchi sau şold, s-ar putea să fie nevoie să mergeţi cu ajutorul unui baston – cel puţin la început – pentru a vă menţine echilibrul. Dacă articulaţiile sunt umflate şi inflamate, nu trebuie să înduraţi durerea când lucraţi. Luaţi-vă o zi de odihnă.

Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu un fizioterapeut despre cum să începeţi un program de exerciţii cu greutăţi. Muşchii puternici vă vor ajuta să susţineţi articulaţiile şi să absorbiţi şocurile.

Citiți și Este necesară scăderea în greutate, pentru a suferi mai puțin.

Măsurați-vă

Dacă aveţi artrită la şold sau genunchi, cereţi doctorului dumneavoastră să vă măsoare lungimea picioarelor. Una din cinci persoane cu astfel de artrită are un picior un pic mai lung decât celălalt. Doctorul dumneavoastră s-ar putea să vă trimită la un podiatru care să vă confecţioneze încălţăminte ortopedică.

Fiți atent la prognoza meteorologică

Multe persoane care suferă de artrită descoperă că durerea le este declanşată de schimbările meteorologice. Dacă şi dumneavoastră vă număraţi printre ele, nu este vorba doar de imaginaţia dumneavoastră; o creştere bruscă a umidităţii şi o scădere rapidă a presiunii atmosferice influenţează fluxul sanguin la nivelul articulaţiilor afectate de artrită. Atunci când sunt anunţate furtuni, încercaţi să folosiţi un dezumidificator pentru a scădea umezeala din aer.

Puterea profilaxiei

Menţineţi-vă o greutate sănătoasă pentru a vă ajuta să preveniţi apariţia artrozei genunchilor. Indiferent de greutatea pe care o aveţi în momentul de faţă, dacă slăbiţi cinci kilograme şi vă stabilizaţi greutatea la acest nivel timp de zece ani, veţi reduce cu 50% riscul apariţiei artrozei la genunchi.

Dacă mersul este parte a programului dumneavoastră de exerciţii, este bine să nu mergeţi mereu pe acelaşi tip de teren. Alternarea tipului de teren pe care mergeţi va preveni stresul repetitiv asupra articulaţiilor.

Cumpăraţi-vă încălţăminte pentru mers de bună calitate – zona piciorului, gleznei, genunchiului şi şoldului. Cei mai bun pentru genunchi sunt consideraţi pantofii plaţi, de suport. Studii clinice recente au arătat că vitamina C şi alţi antioxidanţi pot ajuta la reducerea riscului apariţiei artrozei şi progresiei acesteia. Antioxidanţii previn descompunerea ţesutului osos prin distrugerea radicalilor liberi – molecule dăunătoare de oxigen care afectează ţesuturile. Luaţi 500 mg de vitamina C în fiecare zi.

Luaţi suplimente de zinc. Un studiu de termen lung la care au luat parte 30 000 de femei a arătat că cele care au luat suplimente cu zinc şi-au redus riscul apariţiei poliartritei reumatoide. Cu toate acestea, prea mult zinc ar putea să provoace alte probleme de sănătate, aşa că limitaţi-vă la 15 mg de zinc pe zi administrate în timpul mesei.

Încercat …

De mult timp persoanele suferinde de artrită poartă brăţări de cupru pentru a „elimina durerea”.

… şi confirmat

Cercetătorii din Australia au descoperit că persoanele care poartă brăţări de cupru şi iau aspirină prezintă o ameliorare a durerii faţă de cele care îşi tratează durerea doar cu aspirină.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

Citiți și Plantele medicinale – O alternativă la tratamentele nocive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here