Artefactele dacice din Munţii Orăştiei, incluse într-o amplă expoziţie multimedia

0
351

425c929e96e67adb0324aa26abed04d6O colecţie de 500 de artefacte dacice descoperite în Munţii Orăştiei şi aflate în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj vor fi digitizate şi apoi va fi realizată o expoziţie multimedia cu aparatură de ultimă generaţie. Potrivit coordonatorilor de proiect, expoziţia va putea arăta la fel cu cele din marile muzee ale Europei.

Proiectul, care presupune o colaborare între două muzee şi două universităţi, respectiv MNIT, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romanice din Deva, Universitatea Tehnică din Cluj şi Universitatea Babeş-Bolyai, este unic, cel puţin pentru Transilvania, şi are o valoare de un milion de euro.

“Proiectul presupune digitizare a 500 de artefacte dacice reprezentative descoperite în Munţii Orăştiei, plus reconstituirea digitală a 30 de monumente, case, cetăţi, sanctuare sau alte elemente arhitectonice din siturile din Munţii Orăştiei. Aceste artefacte 3D vor fi puse în valoare prin diferite metode. Una dintre ele este publicarea lor pe portalul Europeana, care este cea mai mare colecţie de obiecte digitale din lume. A doua variantă de valorificare va fi includerea lor într-un muzeu virtual online. O a treia variantă de valorificare va fi un exemplu de muzeu virtual mixt, în care să fie atât artefactele reale, cât şi cele virtuale, scanate 3D”, a explicat, pentru Agerpres, coordonatorul proiectului, Călin Neamţu, care este conferenţiar la Universitatea Tehnică din Cluj.

În cadrul proiectului vor fi create două asemenea camere pentru organizarea de expoziţii multimedia, unul la MNIT şi una la muzeul din Deva.

În cazul MNIT, specialiştii se gândesc să realizeze o expoziţie mixtă, în care artefactele să fie expuse în vitrine, însă să existe şi imagini 3D ale aceluiaşi obiect, reconstituit după indicaţiile arheologilor. Expoziţia va fi dotată cu echipamentul necesar proiectării acestor imagini 3D, ce, promit coordonatorii proiectului, va avea cel puţin calitatea pe care o oferă cinematografele multiplex. De asemenea, va exista şi aparatură de tip “table touch” pe care vizitatorii o pot atinge pentru a vedea, cu ajutorul unor ochelari stereoscopici, toate unghiurile şi detaliile unui obiect reconstituit.

“O să avem amenajată o sală de expoziţii multimedia, ceea ce nu am mai avut până acum şi este o premieră şi la noi în ţară. Aceste ‘table touch’ nu cred că au mai fost aduse în muzeele din România pentru a se folosi la o expoziţie şi sunt importante pentru că avem ca public o generaţie care foloseşte zilnic tablete. MNIT are cel mai diversificat patrimoniu de obiecte dacice din Munţii Orăştiei şi noi vrem să arătăm şi altfel obiectele pentru ca publicul să le înţeleagă mai bine, nu doar expunerea simplă a pieselor în vitrine. Deci o să fie o combinaţie. Şi piese, şi reconstituiri 3D”, a declarat directorul MNIT, Carmen Ciongradi.

O asemenea expoziţie este cu atât mai importantă pentru MNIT cu cât muzeul este închis de câţiva ani şi va mai rămâne aşa o perioadă. Din cauza gradului mare de degradare a clădirii care găzduieşte colecţiile. Din momentul reluării lucrărilor – care pentru moment nu a fost clar stabilit – va mai dura aproximativ trei ani până la redeschiderea muzeului. Între timp însă, MNIT, ca şi muzeul din Deva, vor putea folosi aparatura achiziţionată prin acest proiect, respectiv proiectoare 3D pentru organizarea unor expoziţii.

Pe lângă aparatura care se va achiziţiona prin acest proiect, Universitatea Tehnică din Cluj va folosi, pentru scanarea obiectelor şi a siturilor, aparatură extrem de modernă pe care o deţine deja şi care valorează, şi aceasta, aproximativ un milion de euro.

“Avem un scanner unicat în România, care permite scanarea în câmp deschis, pe o rază de până la 170 de metri cu precizie de un milimetru, pentru a scana stadiul actual al artefactelor, adică aşa cum sunt ele acum în teren, urmând ca peste ele să venim cu reconstituirea digitală”, a precizat Călin Neamţu.

Proiectul va dura 15 luni. Din finanţarea de 4.188.423 de lei, 85% este nerambursabilă şi asigurată prin granturile SEE, iar 15% din sumă este suportată din bugetul naţional.

Într-un raport oficial al “Europeana”, din mai 2014, România figurează pe locul 29 din 37 ca ţară care a contribuit la această colecţie cu imagini. Din 2011 până în 2014 România a oferit 100.000 de obiecte digitizate, dintre care doar 100 sunt 3D. Pentru anul 2015 se estimează o contribuţie a României de 800.000 de imagini.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here