Arta Ebru – „Dansul apei şi al culorilor”

0
1195

Ebru este arta de a desena pe apă, aceasta a apărut pentru întâia oară în oraşul Buhara din Turkistan, împrăştiindu-se mai apoi în întreg Imperiul Otoman. Ebru mai este cunoscută şi sub denumirea de „Foiţa turcească”.

ebruÎn trecut, Ebru era necesară pentru înfrumuseţarea unor opere străvechi. Picturile realizate în zilele noastre prin arta Ebru sunt înrămate şi folosite cel mai adesea la decorarea pereţilor încăperilor.

Arta dăruită de turci lumii întregi

Ebru este pictura pe apă, pe care turcii au dăruit-o lumii întregi. Doamna Gevria Suliman, inginer de profesie, a descoperit această artă întâmplător, urmărind un reportaj de televiziune. A fost însă suficient pentru a-şi dori să afle mai multe, şi aşa a urmat iniţierea unui curs de trei luni.

O moştenire culturală preţioasă

Despre pictura pe apă se poate spune că este identificată cu poporul turc, devenind în timp un fel de ambasador al lui. Deşi importanţa ei pentru cultura turcă este de necontestat, arhivele istoriei nu pot releva perioada exactă în care a apărut.

Există însă teorii care susţin că această artă îşi are originile în secolele al IX-lea şi al X-lea. Cele mai vechi opere de acest gen aparţin ungurilor. În Turcia se practică de peste 500 de ani, dar expansiunea ei în Occident a început în secolul al XVII-lea, cu ajutorul negustorilor.

Materialele, care dau viaţă

De la apa care umple tăviţa, de la dansul hipnotic al culorilor şi până la materiale folosite, totul pare să aibă viaţă: pensula, vopseaua, tulpina de trandafiri şi apa. Fiecare dintre ele are un rol important în însufleţirea operei finale.

Actul de creaţie începe „umil” într-o tăviţă din oţel sau din metal galvanizat umplută cu apă. Aici, vopselele obţinute din pietre şi pământ colorat se vor transforma curând într-una dintre cele mai vechi arte turceşti. Pentru a picura vopsea în tavă şi pentru a da formă culorii se folosesc anumite instrumente cu vârf subţire, numite „bâz”. Actul de creaţie se încheie cu imprimarea imaginii pe o hârtie, aşezată cu atenţie pe suprafaţa apei.

Chimie, echilibru şi armonie

Dincolo de realitatea abstractă a semnificaţiei Ebru, aceasta reprezintă transformarea în artă a unei simple reacţii chimice. Pentru a da suflu de viaţă culorilor şi apei, proporţiile trebuiesc bine respectate, astfel încât chimia să se „convertească” la legile nescrise ale artei.

Desenul Ebru, nu poate fi refăcut

Odată pregătită vopseaua, se stropeşte deasupra apei, cu ajutorul beţelor de metal sau a pensulelor. Pentru realizarea desenelor şi a modelelor, se pot folosi instrumente precum: pieptenele, beţele de metal şi pensule. Dimensiunea pe care o capătă vopseaua prin împrăştiere, nu poate fi stabilită cu exactitate. Nu vom putea şti dinainte cum va arăta desenul Ebru, dar vom şti cu ce va semăna. Acesta este motivul pentru care fiecare Ebru este considerat inegalabil.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.