Arnica – Alină durerile musculare și reumatice

0
404

arnica Arnica – Alină durerile musculare și reumatice. Proprietățile plantei. Acțiuni terapeutice. Preparate din arnică.

Cred că nu există om să nu admire splendoarea naturii în anotimpurile calde. Toți ne bucurăm când vine căldura și vedem coloritul plantelor, verdele copacilor, fluturii „care numără clipe, nu ani, și totuși au timp destul” (Rabindranath Tagore). Am avut curiozitatea să aflu când au apărut pe Pământ primele plante cu flori (angiospermele). După ce au analizat fosile de semințe descoperite în Portugalia și America de Nord, cercetătorii suedezi au stabilit apariția primelor plante cu flori acum 130 de milioane de ani. Acestea aveau dimensiuni mici, tulpini nelignificate, moi și flexibile. Ele creșteau puțin peste nivelul solului, aveau viață scurtă și apăreau în regiuni cu climă aspră.

Așadar, generațiile noastre sunt privilegiate, noi ne putem bucura privirea cu mult mai multe soiuri de vegetație, pe lângă alte importante avantaje pe care le avem grație evoluției din toate domeniile. Aș spune că ne-a luat mult, milioane de ani să ajungem la progresul de astăzi, dar probabil că dacă nu l-am fi primit în porții mici, nici nu am fi fost în stare să-l asimilăm și să-l apreciem.
O plantă asupra căreia se fac încă cercetări, deoarece i se bănuiesc mai multe virtuți terapeutice decât cele pentru care este deja utilizată, este arnica. O floare minunată, portocalie, care se potrivește perfect într-un splendid buchet de flori de câmp… Să aflăm ce calități are!

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Arnica (Arnica montana) este o floare sălbatică, ușor de recunoscut în natură. Cei care sunt mai puțin familiarizați cu aspectul său trebuie să afle că este o plantă ierboasă, înaltă de până la 70 de cm, cu tulpină dreaptă, lipicioasă, ramificată la vârf. La bază, frunzele sunt dispuse în rozetă, iar cele tulpinale sunt mici, dispuse opus. Florile au culoare galben-portocalie. Specia Arnica montană este plantă protejată. De aceea, în fitoterapie se utilizează preparate din specia Arnica chamissonis, care prezintă proprietăți similare celei protejate.

Planta conține flavonoide, ulei eteric, carotenoide, cumarine, lactone sesquiterpenice, acizi organici. Helenalina din arnică contribuie la reducerea zonei inflamate.

Citiți și MUȘEȚEL – O plantă cu rol calmant și relaxant.

arnica montana

Arnica – proprietăți și acțiuni terapeutice

Arnica nu se administrează intern. Ea intră în compoziția unguentelor, alifiilor, tincturilor, infuziilor, gelurilor, uleiurilor vegetale care se aplică extern. În terapie se utilizează inflorescențele. Principalele proprietăți ale sale sunt:

  • antiinflamatoare
  • analgezice
  • antiseptice
  • cicatrizante
  • imunostimulatoare
  • bactericide
  • fungicide

Se folosește local pentru tratarea rănilor închise, a entorselor, luxațiilor, contuziilor, hematoamelor, loviturilor, echimozelor. Arnica alină durerile articulare și edemele asociate fracturilor, diminuează inflamațiile cauzate de înțepăturile de insecte, inflamațiile cavității bucale și faringiene, aftele (se utilizează tinctură diluată pentru gargară – nu se înghite!). Planta are efecte bune în cazul reumatismelor articulare și musculare. De asemenea, acționează pozitiv în flebite, contribuie la fortificarea oaselor și la consolidarea ligamentelor.. Studii recente au relevat eficiența preparatelor din arnică în tratamentul osteoartritei ușoare și moderate a genunchiului.

Atenție! Arnica este contraindicată copiilor sub 12 ani, gravidelor, mamelor care alăptează și persoanelor alergice la plante din familia Asteraceae (mușețel, păpădie, coada-șoricelului, echinacea etc.).

Remedii din arnică

Compresele cu infuzie din arnică se pot aplica pe locul dureros, de preferat cât mai repede după traumatism.

Infuzie din arnică

Se pun 100 ml de apă fierbinte peste 2 g de plantă uscată. Se infuzează 15 minute și se pune ceaiul pe compresă.

Tinctură din arnică

Peste 50 g de flori proaspăt culese se toarnă o jumătate de litru de alcool de 70 de grade. Recipientul se închide etanș și se lasă 7 zile la soare. După o săptămână se filtrează și se poate utiliza. Se păstrează în loc răcoros.

Pentru apă de gură se folosește tinctura diluată de zece ori, iar pentru gel folosim 25% tinctură sau 15% ulei de arnică. Uleiul de arnică se obține din plantă proaspătă peste care se toarnă ulei de măsline sau de floarea soarelui. Se ține între 10 și 14 zile, după care este gata pentru masaj.

Primele mențiuni ale plantei datează din secolul al XIV-lea. Matthaeus Sylvaticus a fost cel care a scris primul despre ea în „Enciclopedia”. Pe scară largă, a început să fie folosită începând cu secolul al XVI-lea în terapia echimozelor, edemelor, luxațiilor. În medicina tradițională din Rusia era aplicată în caz de hemoragii uterine. Arnica era folosită inclusiv pentru probleme cu căderea părului provocată de cauze psihice.

Sănătate vă doresc!

Mihaela Mușetescu

Citiți și Remedii naturale în caz de arsuri solare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here