Armonia, primul cor bărbătesc din ţară, în concert extraordinar de colinde la Palatul Lyra din Brăila

0
468
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

ArmoniaCorul Armonia, primul cor bărbătesc din ţară, a sărbătorit luni 142 de ani de la prima reprezentaţie, printr-un concert extraordinar de colinde susţinut la Palatul Lyra din Brăila, relatează Agerpres.

Corul Armonia a fost înfiinţat în 1871. In cei 142 de ani de activitate au resuit să-şi îmbogăţească repertoriul de la prelucrări folclorice şi până la interpretarea de partituri celebre din opere.

Potrivit fondatorului Filarmonicii “Lyra” Brăila, dr. Nicu Teodorescu, Corul Armonia are în repertoriu piese folclorice, patriotice, arii din opere şi operete, precum şi muzică sacră. Ultimul premiu obţinut a fost în 1995, la Orăştie, când a reuşit să obţină locul întâi pentru muzică sacră.

Membrii corului au susţinut concerte pe scena Ateneului Român, cu filarmonicile din Ploieşti, Galaţi şi Bucureşti.

Din 2001 şi până în prezent participă la numeroase festivaluri de muzică sacră.

“Actul de naştere al Corului este datat 24 septembrie 1871. Atunci, primarul Constantin Petrescu a semnat documentul prin care se înfiinţa corul comunei. Conducerea formaţiei, care avea la momentul respectiv 24 de membri, a fost încredinţată institutorului Constantin Bărcănescu. Primul spectacol l-au susţinut pe 19 decembrie 1871”, a declarat dr. Nicu Teodorescu.

Corul a avut o activitate intensă până în 1874, după care, din cauza războiului, a avut apariţii mai rare. Din documentele Primăriei din 1885, menţionate de dr. Nicu Teodorescu în cartea ‘Armonia – 100’, reiese că, anual, corul era susţinut cu 4.200 de lei, în schimb având obligaţia să cânte trei zile pe săptămână, iarna şi vara, câteva ore pe zi, în Grădina Mare sau în Piaţa Sfinţii Arhangheli.

Corul s-a relansat la nivel naţional în 1961; aceasta a fost si ocazia celui de-al VI-lea concurs naţional de la Bacău, unde a obţinut locul I.

În 1968, Armonia a cântat din nou pe scena Ateneului Român, iar la aniversarea a 100 de ani a fost invitat să evolueze în spectacolul de gală dat la televiziune în cinstea zilei de 23 august, alături de voci celebre precum Nicolae Herlea sau Ludovic Spiess.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here