Arkadia ShortFest

0
94

23 de filme de scurt-metraj, realizate de cineaşti din 12 ţări, la cea de-a cincea ediţie a Arkadia ShortFest

Anul acesta, cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Arkadia ShortFest va avea loc în perioada 15 – 18 august, într-un spaţiu cu totul nou, lângă plaja Corbu din Constanţa. Evenimentul promite patru zile de artă contemporană: filme de pe toate continentele, o expoziţie de artă, workshop-uri. La competiţia de film de scurt-metraj vor participa cineaști din țări precum Spania, Portugalia, Filipine, Franța, Belgia, Estonia, Slovacia, Iran, Ungaria, Brazilia și Marea Britanie. În plus, această ediţie aduce în festival și o secțiune specială – Focus: Academy of Performing Arts Bratislava (VSMU Bratislava), care reunește cele mai bune filme studențești din Slovacia în prezent.

Deschiderea Festivalului Internaţional de Film Arkadia ShortFest va avea loc miercuri, 15 august, la orele 21:30, şi va readuce pe ecran filmele câștigătoare ale trofeului Arkadia ShortFest în cei patru ani de festival: Vibrația (2014, r. Germain Kanda), Acordajul profesorului Octav (2015, r. Germain Kanda), O noapte în Tokoriki (2016, r. Roxana Stroe), Pipa, sexul și omleta (2017, r. Ana-Maria Comănescu).

Cu drag, Van Gogh  – primul lungmetraj care folosește pictura ca tehnică de animație

Retrospectiva Arkadia va fi urmată de primul film de lungmetraj care folosește pictura ca tehnică de animație, film intitulat Cu drag, Van Gogh/Loving Vincent. Regizoarea poloneză Dorota Kobiela, împreună cu câștigătorul premiului Oscar, britanicul Hugh Welchman, au co-regizat lungmetrajul de excepție a cărui realizare a durat 7 ani. Filmul pornește de la ultima scrisoare neterminată a lui Van Gogh și pune pe ecran existența pictorului printr-o tehnică modernă de animare a operelor sale. 125 de pictori din întreaga lume au realizat cele 62.450 de fotograme pictate în ulei. Pentru o secundă din film, au fost necesare, în medie 12 cadre, toate pictate manual, unul după celălalt. Un artist realiza în jur de 6 tablouri pe zi, adică o jumătate de secundă din film. Tânăra actriță Saoirse Ronan, nominalizată anul acesta la Premiile Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru interpretarea din Lady Bird îi dă viață personajului Marguerite Gachet, în timp ce Douglas Booth (Romeo și Julieta, Noe, Ascensiunea lui Jupiter) își împrumută vocea personajului Armand Roulin.

În celelalte trei zile ale Festivalului Internaţional de Film Arkadia ShortFest, publicul va putea urmări 23 de filme de scurt-metraj, realizate de cineaşti din 12 ţări. Cele două secțiuni dedicate includ competiția studențească (scurt-metraj studențesc de ficțiune) însumând 8 filme scurte şi secțiunea necompetițională (scurt-metraj profesionist de ficțiune, documentar sau animație), cu 15 filme. Dacă în cele patru ediții trecute, trofeul Arkadia a fost oferit în urma votului publicului, noutatea adusă de ediția a 5-a o reprezintă prezența unui juriu alcătuit din profesioniști în domeniul cinematografiei, carer va desemna câștigătorul competiției studențești de anul acesta al Festivalului Internaţional de Film Arkadia ShortFest.

Seară specială dedicată filmului românesc de ficțiune

În cadrul fiecărei ediții, festivalul a dedicat o seară specială filmului românesc de ficțiune, aceasta bucurându-se de un mare succes în rândul spectatorilor, care în ultimii ani au urmărit filme multi-premiate precum Câinele Japonez, Bacalaureat sau Două Lozuri, în spațiile alternative amenajate de organizatori. La această ediţie, seara de lungmetraj va aduce cinefililor prezenți filmul Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă, cu Silvana Mihai și Florentina Năstase în rolurile principale, peliculă care este filmul de debut al regizorului Bogdan Theodor Olteanu. Proiecţia este programată pentru seara de 18 august, la ora 22:45. Câteva conversații despre o fată foarte înaltă a avut premiera mondială în cadrul celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania și premiera internațională la cea de-a 72-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Edinburgh, în cadrul secțiunii European Perspectives, fiind lansat recent în cinematografele din țară.

Alte articole din aceeaşi categorie puteţi citi aici

Liliana Mihăilă