Arhitectura lumii – capodoperele – Templul Kandariya Mahadeva, Khajuraho, India

0
873

TempleKandariya_Mahadeo_Templele hinduse de la Khajuraho, statul indian Madhya Pradesh, reprezintă cea mai impresionantă realizare a arhitecturii indiene din perioada medievală. Au fost construite în timpul dinastiei Chandela, care a venit la putere la începutul secolului al X-lea şi a condus până în secolul al XlV-lea, când a fost răsturnată de invadatorii musulmani. Templul cel mai mare, ambiţios din punct de vedere tehnic şi bogat decorat, este Kandariya Mahadeva, a cărui construcţie a început în jurul anului 1025, în timpul domniei lui Vidyadhara (cea 1004-1035) şi s-a încheiat în jurul anului 1050.

Conform religiei hinduse, universul este guvernat de relaţii armonioase, de aceea la proiectarea templelor se respectă proporţiile care reflectă strict această armonie. Cum se arată în tratatul de arhitectură hindusă, Mayamata, „dacă dimensiunile templului sunt perfecte din toate punctele de vedere, ele vor contribui la asigurarea perfecţiunii universului”. Dacă, dimpotrivă, nu se respectă proporţiile, templul va avea un efect negativ asupra celor care se închină acolo. Kandariya Mahadeva a fost conceput ca o serie de relaţii proporţionale între toate elementele care îl compun, atât cele de mari dimensiuni, cât şi cele de dimensiuni reduse. Templul este compus din trei părţi ce se dezvoltă pe verticală: platforma pe care este aşezat (jagati), zidul (jongha) şi turnul înalt (shikhora). Pe suprafaţa faţadelor alternează ferestrele balconate cu zidurile sculptate, făcând posibilă o mare variaţie a adâncimii reliefului. Expresivitatea este amplificată de ritmul creat de adânciturile şi proemineţele care încep la nivelul bazei, continuând până la partea superioară a templului.
Structurile secundare, ca terasele şi sălile, au acoperişuri piramidale, în timp ce turnul principal este înconjurat de turnuri mai mici a căror înălţime creşte treptat. Construcţiile urcă şi coboară asemeni unui lanţ muntos – inscripţiile de pe templu îl compară atât cu muntele Kailasa, lăcaşul lui Shiva, cât şi cu muntele Meru, centrul universului.
Sculpturile care împodobesc templul sunt altoreliefuri aplatizate. Relaţiile armonioase dintre figuri imprimă ritm faţadelor, iar privite ca întreg, aceste reliefuri formează benzi orizontale ce echilibrează verticalitatea construcţiei. Subiectele reprezentate sunt extrem de variate: elefanţi, soldaţi, vânători, acrobaţi, dansatoare, familia imperială şi, cele mai renumite, figurile erotice. în partea centrală a templului se află gorbhagriha, „camera-pântec, matricea”, simbol al grotei sacre locuite de Shiva, care este amplasată pe aceeaşi axă cu intrarea. Aceasta este înconjurată de o galerie ce se deschide în transepturi spre nord, sud şi est. Orice credincios ce se apropie de templu va merge în convoi în jurul bazei, în sensul acelor de ceasornic, contemplând sculpturile înainte să urce treptele pentru a-şi continua procesiunea în interiorul teraselor-galerii, urmând ca în final să se roage în faţa statuii lui Shiva aflată în garbhogriho. Kandariya Mahadeva este unul dintre locurile în care fiecare detaliu al acestei călătorii este magnific gândit.

Turnul central, de aproximativ 30,5 metri lungime şi 20 de metri înălţime, se ridică 30 de metri deasupra terasei (jagati).Templu turn 2
Sculptura se integrează perfect arhitecturii, creând motive ritm pe faţade şi echilibrând vertical exagerată a construcţiei.

Templu 1
Galeria din jurul „camerei-pântec”(garbhagriha). „Camerele-pântec simbolizează o grotă, amintind credincioşilor de grotele unde s semnalat apariţii ale divinităţile Nişele zidurilor interioare ale templului adăpostesc numeroa: figuri de divinităţi.

Templu 3

Figurile erotice de pe faţada sud-estică. Aceste motive se întâlnesc în sculpturile hinduse, budiste şi jainiste din India, avându-şi originile în credinţele şi practicile comune asociate cultului fertilităţii. Fertilitatea era asociată nu numai cu procrearea, ci şi cu îndepărtarea răului, a morţii şi insuccesului, preamărind viaţa, fericirea, prosperitatea şi norocul.

Templul Kandariya Mahadeva împarte aceeaşi terasă (jagati) cu templul Devi Jagadamba situat în dreapta sa.

Arhitectura lumii-Capodoperele, Will Pryce

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here