Arhim. Arsenie Papacioc – Epistole către monahia G., partea a II-a

0
118

Arhim. Arsenie Papacioc – Epistole către monahia G., partea a II-a.
Scumpă soră G.,
… Lupta psihologică în diverse probleme trebuie dusă până la capăt, chiar dacă sunt hărţuieli, uneori însângerate; dar, să ai înţelegerea că e bine ceea ce gândeşti şi faci.
… Cu C. să te comporţi mereu frumos şi cu înţelegere.

Este iubirea, de dincolo de probleme şi lume.

Dacă ea, geamăna ta, este de partea ta, este destul. Mă bucur că are în ochi o altă hartă a lumii acesteia, cu alte puncte strategice şi de reper subliniate, – care dau direcţii eterne.
… Ce bine ar fi ca, atunci când îţi aminteşti de Dumnezeu, să tresari veselă, ca la o întâlnire cu iubitul… Un Iubit foarte Curat, foarte Serios, foarte Blând, Bun, Frumos şi Deştept, care cinsteşte şi preţuieşte iubirea iubitei şi care doreşte, mai ales, în iubita Lui să păstreze curată pe fecioara cea lăuntrică: Cine se lasă întreg în mâna lui Dumnezeu, Care îi este toate întru toate, Căruia nu-I moare nimic, nu-I piere, ci Căruia toate îi slujesc şi toate îi trăiesc.
12. 1969

… În toate momentele e bine să fii stăpână peste toate, dar, mai ales, peste ton şi vorbe.

Să ai mereu o ţinută care să te avantajeze în viitor sau când vei pune probleme mari. Ai apăsat pe o pedală neconvenabilă şi au sărit toţi în aer. Ai răscolit un lucru mare şi, până acum, ai mers bine. Eşti încă dispusă să te baţi. N-o face orbeşte, pentru că simţi forţe în tine şi în afară. Fă-o cu efect, chiar dacă, uneori, mişti cu scurtă sau lungă întârziere.

Să faceţi loc în inimă cât de puţin lui Dumnezeu şi să vedeţi dacă aveţi puţin dor şi să-L rugaţi, şi iar să-L rugaţi. Să nu vă despărţiţi de o puternică rază de lumină.

Nu stropi cu agheasmă mare prin casă decât opt zile de la Bobotează. Cu cea mică poţi stopi când vrei. Agheasmă mare se mai ia cu o zi înainte de Sfânta împărtăşanie – înainte curăţirea.
Mă bucur că fr. I. şi sora C. sunt de partea ta.
01.1970

Scumpă soră G.,

… Lucrurile au mers din cucerire în cucerire, măcar că nici hărţuielile n-au fost puţine…
Lasă înduioşările, te rog foarte mult, ca să nu te trezeşti spunând „am câştigat războiul, dar am pierdut pacea”. Ştii cine este, tocmai de aceea îl vei elibera. Îi redai libertatea conjugală. Vei împlini un punct înalt al Sfintei Scripturi pe care trebuie să-l împlinească cineva.

Înduioşările de azi nu sunt decât ispite.

Când vei fi Sus atunci îţi va sta frumos înduioşată. Să faci milă, să ai înţelegeri, că nu te vor mai costa copii sau hărţuiala nemiloasă a instinctelor omeneşti. Vei fi stăpână. Tratează-l cu manieră creştină, dar iremediabil pe poziţia ta. Toate vor fi inutile dacă vei ceda miorlâielilor lui. Se pare că eşti mai rezistentă la lovituri decât atunci când adversarul îşi arată slăbiciunea. Dar să nu confunzi valorile şi pentru slăbiciuni omeneşti să rămână Domnul Hristos neîmplinit în noi pe lumea aceasta.

Pe tăticul tău iubeşte-l pentru iubirea în sine şi pentru adânca ta bucurie de azi, de mâine şi de poimâine.

E bolnav. Înţelegeţi-l, ajutaţi-l pe cât se poate, că merită cu mult mai mult decât mulţi alţii. Şi pe mămica ta, de asemenea, iubiţi-o până la topire că este o eroină smerită, ca şi tăticul vostru.
Sunt multe de învăţat din toate acestea şi te va stăpâni o stare de plinătate a Păcii. Aici stau multe forţe în om, scumpa mea fiică, şi lumea nu va putea înţelege nici de ce Pace este vorba, nici de efectele ei…

E mare nevoie (pentru oricine), mai ales pentru gândurile tale curate şi sensibilitatea ta, să fie cineva prezent şi care te odihneşte şi te eliberează în toate acţiunile tale.

Toate numai şi numai cât este cu putinţă bietei fiinţe omeneşti.
Te rog să-mi spui despre tăticul tău cum se mai simte cu sănătatea şi, în general, despre lupta ta cu grijile vieţii. Bine ai făcut că ai luat pe tăticul tău la tine. Toate, toate te vor bucura şi-ţi vor da o liniştire scumpă de tot cândva. Să fii cu toate gata, să înţelegi că este o mare şi Sfântă voie a lui Dumnezeu.

Să-l pomenim, să-l mângâiem, că face mult, dar să luptăm să-l asigurăm undeva, chiar dacă nu i-o putem spune pe faţă.

Deci, te rog mult, să fii cu inimă albă şi liniştită, că suntem mereu împreună în rugăciune, în luptă cu Viaţa; dacă ai şti că eşti biruitoare!
Eşti atât de firavă şi sunt îngrijorat, dar eşti cu o pecete nouă, un nume mare. Eşti biruitoare!
Complimente celor pe care îi simt mereu cu inimi de părinţi, la căpătâiul tău… Vă pomenesc cu multă bucurie.

P.S. Să nu cedezi.

Felul revoluţionar spiritualiceşte, hotărât, de a-I sluji lui Dumnezeu cum trebuie, nu-i convine diavolului şi te ispiteşte disperat şi nu mai poate decât prin schimbarea la faţă a lui C.
Să fii veselă, să fii mare!
Măicuţa Domnului să fie cu tine.
9.03.1970

 

Epistole, Arhim. Arsenie Papacioc

Alte articole puteți găsi aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.