Argus II – permite oamenilor orbi să vadă

0
334

În ultimii douăzeci de ani, s-au dezvoltat foarte mult cercetările și studiile în zona biotehnologiei. Avem deja un braț bionic, care le va permite persoanelor care au brațe amputate să controleze mișcările protezei cu ajutorul gândurilor, un sistem non-chirurgical, BrainPort, ajută persoanele cu deficiențe de vedere și de echilibru să interpreteze forma, dimensiunea, localizarea și mișcarea obiectelor din mediul lor.

alÎn 1775, medicul și omul de știință, Charles Leroy, făcea primul experiment  rudimentar, prin care  încerca să redea vederea unei persoane oarbe.

La mai bine de două sute cinci zeci de ani de atunci, orbirea  este una dintre deficiențele senzoriale, capabile să producă o dizabilitate, care afectează aproape 40 de milioane de oameni din întreaga lume. Multe patologii oculare nu pot fi însă corectate cu tratamentele existe. În cazuri ca degenerarea celulelor fotoreceptoare sau traumatisme ale nervului optic nu există metode de tratament chirurgicale care să poată restabili capacitatea vizuală pierdută. În acest context o companie Second Sight, a primit aprobare pentru a începe studiile pentru un  implant de retină,  care să ofere oamenilor orbi o parte din funcțile vizuale, potrivit howstuffworks.com/.

Sistemul de protezare al retinei Argus II se adresează în principal persoanelor care suferă boli ocualare degenerative precum precum degenerescență maculară și retină pigmentară.

Sistemul creat de compania Second Sight preia funcțiile celulelor fotoreceptoare și este format din cinci componente principale: o cameră video digitală care este construită într-o pereche de ochelari, un microcip de procesare video, un radio trasnmițător, un receptor și un implant  pe retină, cu 60 de electrozi pe un cip de 1 mm.

Implantul de retină oferă stimulare pentru a induce percepția vizuală la persoanele oarbe.

Pcientul poartă ochelari cu camera video atașată, care surprinde imagini ale zonei înconjurătoare. Aceste imagini devin semnal electric care este procesat și apoi livrat wireless la un receptor implantat deasupra urechii sau sub ochi. Această stimulare electrică a retinei este recunoscută de creier ca pete de lumină.

Un studiu clinic a demonstrat că 30 de pacienți  care au primit sistemul Argus II au fost capabili să identifice și să localizeze precis un pătrat cu contrast ridicat pe un monitor, precum și să citească, într-un ritm mai lent, litere  scrise cu caractere mari. De asemenea, s-a constatat o îmbunătățite a mobilității și o creștere a acuității vizuale, după cum informează The Scientist.

Cercetatorii se gândesc deja la o nouă versiune  a sistemului actual, care să aibă o mie de electrozi pe implantul de pe retină, și care să permită recunoașterea facială.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here