Ardeiul iute – Beneficii pentru sănătate

0
505

Nu este nimic mai uimitor decât efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator. Acestea ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor. Este de ajutor în echilibrarea tensiunii arteriale.

ardeiul iuteDe aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială. Curăţă arterele şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau a trigliceridelor. Având în vedere că bolile cardiovasculare sunt ucigaşul numărul unu la nivel mondial, proprietăţile ardeiului iute sunt deosebit de importante.

Ardeiul iute – beneficii

Ardeiul iute este benefic atât pentru stomac cât şi tractul intestinal deoarece stimulează mişcarea peristaltică a intestinului. El ajută la eliminarea fecalelor şi contribuie la reconstrucţia ţesutului din stomac. Facilitează vindecarea leziunilor stomacale şi ulcerelor intestinale.

Atunci când se consumă ardei iute, acesta declanșeaza o senzaţie de căldură în tot corpul, din acest motiv chiar a fost una dintre plantele recomandate în caz de degerături.

Usturător şi picant, ardeiul iute este adăugat în diverse feluri gustoase de mâncare din întreaga lume. Iuţeala este determinată de o concentraţie ridicată de capsaicina, studiată pentru utilizările ei pe scară largă de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare precum şi capacitatea de a preveni apariţia cancerului.

Capsaicina are un rol esenţial în deschiderea şi drenarea pasajelor nazale congestionate. În plus, alături de conţinutul ridicat de capsaicina, ardeiul roşu este o sursă excelentă de vitamina A, prin concentraţia de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten.

Beta carotenul este nu doar un antioxidant puternic, ci poate fi convertit în organism în vitamina A, un nutrient esenţial pentru sănătatea tuturor ţesuturilor epiteliale (cele care căptuşesc toate cavităţile corpului, inclusiv tractul respirator, gastro-intestinal şi tractul reproductiv).

ardeiul iuteBeta-carotenul poate fi util în reducerea simptomelor astmului, osteoartritei şi artritei reumatoide. În plus, activitatea sa antioxidantă contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi care pot determina ateroscleroza, cancer de colon, diabet zaharat şi alte complicaţii, cum ar fi leziuni ale nervilor şi boli de inimă.

Luptă împotriva inflamației

Ardeiul iute conţine capsaicina, care încălzeşte corpul şi este un inhibitor puternic al substanţei P, o neuropeptida asociată cu procesele inflamatorii. Cu cât este mai iute un ardei, cu atât conţine mai multă capsaicina.

În prezent se studiază efectele capsaicinei ca tratament pentru tulburările fibrelor nervoase senzoriale; inclusiv dureri asociate cu artrită, psoriazis şi neuropatie diabetică. Atunci când animalele injectate cu o substanţă care provocă artrita inflamatorie au fost hrănite cu alimente care conţineau capsaicina, debutul artritei a fost întârziat şi inflamaţia a fost redusă în mod semnificativ.

Ameliorarea pe cale naturală a durerii

Capsaicina aplicată local, s-a demonstrat în urma studiilor, ar fi un tratament eficient pentru durerile de cap şi cele provocate de osteoartrită.

Multe dintre studiile care se refereau la gestionarea durerii cauzate de neuropată diabetică, au enumerat beneficiile aplicării locale a capsaicinei şi rolul ei în atenuarea durerii asociate cu această condiţie.

În urma unui studiu de amploare, pacienţi cu psoriazis au folosit preparate topice care conţineau fie capsaicina fie placebo. Cei din prima categorie au raportat o îmbunătăţire semnificativă a simptomelor. Principalul efect secundar ar fi resimţirea unei senzaţii de arsură în zona aplicată.

Beneficii cardiovasculare

Ardeiul roşu iute, s-a dovedit a reduce nivelul colesterolului din sânge, a trigliceridelor şi agregarea plachetară. El crește în acelaşi timp capacitatea organismului de a dizolva fibrină, o substanţă cu rol important în formarea cheagurilor de sânge.

Oamenii care consumă din belşug ardei iute, au şanse mai mici de a face atac de cord; accident vascular cerebral sau embolie pulmonară.

Ardeiul iute ameliorează sinusurile congestionate

Capsaicina nu reduce doar intensitatea durerii ci stimulează fluidizarea secreţiilor de mucus din plămâni sau fosele nazale.

Capsaicina este similară cu un compus care se regăseşte în multe remedii pentru răceală, cu rol în ameliorarea congestiei nazale, diferit fiind doar timpul de acţiune (capsaicina acţionează mult mai repede). Un ceai cu ardei iute stimulează rapid scurgerea mucoaselor din pasajele nazale. Totodată ameliorează nasul înfundat şi congestionat.

Stimulează imunitatea

ardeiul iuteArdeiul iute, de culoare roşu aprins, are un conţinut ridicat de betacaroten sau provitamina A.

Două linguriţe de ardei iute pisat, furnizează 47% din valoarea zilnică de vitamina A cu rol important în lupta anti-infectie şi esenţială pentru sănătatea ţesuturilor epiteliale, inclusiv membranele mucoase care acoperă pasajele nazale, plămânii, tractul intestinal şi cel urinar. De asemenea, vitamina A este prima linie de apărare împotriva agenţilor patogeni, invadatori.

Prevenirea ulcerului gastric

Ardeiul iute are o reputaţie negativă şi nemeritată de a contribui la apariţia ulcerului gastric.

Nu doar că ardeiul iute nu provoacă ulcerul gastric ci chiar poate ajuta la prevenirea acestuia prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate stimulând în acelaşi timp celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri de protecţie, care împiedică formarea ulcerului. De fapt, consumul de ardei iute este asociat cu diminuarea riscului de ulcer gastric.

Pierderea kilogramelor

Căldura care este resimţită de către o persoană în urma consumului de ardei iute este energie care rezultă în urma arderii caloriilor.

Chiar şi ardeii roşii conţin substanţe care contribuie la termogeneză şi la consumul de oxigen chiar şi mai mult de 20 de minute după ce sunt consumate.

Sursa: Sfatul Medicului

Descoperiți mai multe remedii din plante la rubrica Sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.