Ghidul legumelor: Ardeii. Cultivare și păstrare

0
148

ardeiiArdeii – Ardeilor graşi sau dulci li se spune capsicum, iar cei iuţi sunt numiţi chilii. Deşi ardeii se găsesc într-o mare diversitate de dimensiuni, forme şi culori, plantele sunt compacte, foarte productive pentru spaţiul pe care-l ocupă, şi de aceea merită cultivate chiar şi în cea mai mică grădină.

Cultivarea

Condiţiile de cultivare sunt aceleaşi pentru toţi ardeii, şi asemănătoare cu ale rudelor lor, tomatele, numai că ardeii au nevoie de temperaturi mai ridicate. În climate tropicale şi subtropicale pot fi cultivaţi tot anul, din seminţe sau răsaduri puse la fiecare 2-3 luni pentru a avea o recoltă constantă. In zonele temperate, se cultivă primăvara, după ultimul îngheţ, şi se recoltează toată vara şi toamna. Au nevoie de un sol cu drenaj bun, bogat în nutrienţi, şi de un loc însorit, la adăpost de vânt.

Se cultivă din seminţe sau se cumpără răsaduri, pentru a economisi timp, dar nu se seamănă sau plantează înainte ca temperatura solului să atingă 23°C. Durează 6-8 săptămâni pentru a obţine răsaduri din seminţe. Plantele se pun la 43-60 cm distanţă.

Căldurile de peste 38°C determină căderea florilor şi zbârcirea fructelor. Iar când dă frigul, plantele încetează să mai facă flori şi fructe.

Cel mai bine este ca ardeii să fie cultivaţi ca plante anuale, chiar dacă în primăvară vor răsări din nou.

Sunt plante care, în perioada de creştere, au nevoie să li se pună în mod regulat îngrăşăminte. De asemenea trebuie udate uniform şi regulat.

Probleme ce pot apărea cu ardeii

Ardeii iuţi nu sunt atacaţi de dăunători, dar cei graşi sunt afectaţi vara de musculiţele de fructe şi coropişniţe, iar toamna de afide.

Atât ardeii graşi, cât şi cei iuţi, pot avea probleme în perioada de creştere. Când e foarte cald, pot fi arşi de soare dacă ies de sub adăpostul de frunze. Fructul rămâne comestibil, iar partea afectată poate fi înlăturată la pregătirea mâncării. Lângă codiţa fructului poate să apară o pată maronie. Aceasta este cauzată de udarea neregulată în perioade foarte calde sau de lipsa de calciu. Iar cea mai bună metodă de a evita bolile transmise prin sol este rotaţia culturilor.

Calitatea aromei şi intensitatea iuţelii cresc odată cu maturaţia fructului. De aceea ardeii din supermarketuri, recoltaţi înainte de coacerea completă, nu au gustul celor din grădina de acasă. Maturaţia durează trei sau patru luni. Fructele coapte se taie cu grijă, cu o bucată de codiţă, şi se recoltează cu regularitate, pentru ca planta să continue să producă.

Plantele cresc înalte de 60-90 cm. Cel mai bine e să fie susţinute cu beţe, ca să reziste la vânt, iar fructele să nu ajungă pe sol, să fie curate şi ferite de melci şi limacşi. Beţele trebuie înfipte la momentul plantării, pentru a nu afecta rădăcinile mai târziu.

Se recoltează spre sfârşitul verii şi toamna, indiferent dacă sunt verzi sau ajunşi la culoarea de maturitate. Excesul de recoltă se conservă în mod tradiţional, cocând ardeii şi punându-i la borcan cu ulei.

“Ghidul complet al legumelor” (Grădinărit. Sănătate, Frumusețe, Bricolaj. Rețete) Editura: Reader’s Digest, 2015

Descoperiți și alte articole despre plante la rubrica Sănătate.