“Arborele vieţii”, o expoziție ce reflectă legătura săteanului cu natura şi credinţa

0
80
Translate in

6_2O expoziţie despre strânsa legătură a săteanului cu natura şi credinţa este propusă sub genericul “Arborele Vieţii”, poate fi vizitată până în 15 ianuarie, în Secţia de Etnografie din cadrul Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” din Bacău.

Scoarţe, ştergare, ii, lăzi de zestre şi obiecte de mic mobilier, oale, dar şi alte obiecte din viaţa de zi cu zi prezentate publicului au încrestate, pictate, brodate ori ţesute acest motiv ancestral ce face legătura între credinţă, cu al său Pom al Vieţii din Geneză, şi tradiţia adânc ancorată în obişnuinţele locuitorilor de la sat, transmite Agerpres.

“Pomul Vieţii este cel care-l însoţea pe om de la naştere până la moarte, fiind prezent alături de acesta în toate momentele importante ale existenţei sale. Şi, atunci când, în Ajunul Crăciunului, veţi împodobi bradul, să vă amintiţi că acesta este şi el, într-o formă mai modernă, tot un Pom al Vieţii”, spunea, la vernisaj, Iulian Bucur, custodele acestei expoziţii.

Evenimentul artistic a fost întregit de lansarea unui “Calendar cu poze şi bucate de prin sate băcăuane adunate” pentru anul 2015, o lucrare realizată de către muzeograful Ludmila Enescu, care adună în paginile sale reţete tradiţionale culese din localităţile rurale ale judeţului şi este înfrumuseţată cu fotografii ce surprind momente din cotidianul rural din zonă.

“Pupeze”, respectiv nişte colăcei din aluat realizaţi în formă de pasăre, după o reţetă culeasă din comuna băcăuană Parincea au constituit elementul practic desprins din reţetele calendarului pentru a fi prezentat la degustare participanţilor la eveniment.

“Întotdeauna m-a uimit cum putea ţăranul român să se descurce în condiţii vitrege, reuşind să gătească asemenea bunătăţi concepute din atât de puţine resurse”, a declarat, pentru Agerpres, Mariana Popa, directorul Complexului Muzeal “Iulian Antonescu”, făcând referire la reţetele culinare prezentate.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here