Copacii sunt esențiali pentru existența rasei umane deoarece oferă oxigenul de care avem nevoie pentru a supraviețui. Se estimează că un copac obișnuit inhalează aproximativ 14.000 de litri de dioxid de carbon și expiră o cantitate dublă de oxigen. Lăsând de o parte acest aspect, arborii aduc o multitudine de beneficii personale, sociale, economice și de mediu întregii lumi.
Se estimează că există peste 100.000 de specii diferite de arbori, ceea ce înseamnă un sfert din toate speciile de plante care trăiesc în jurul lumii. Printre aceștia există șapte arbori incredibili, conform celor de la http://www.mnn.com/.
Arborele Sequoia
Este supranumit Generalul Sherman este situat în Parcul Național Nevada, California și se estimează că are între 2.300 și 2.700 de ani. Acesta se înalță cu 275 de metri deasupra solului și are un diametru ce depășește 100 de metri la baza trunchiului.
Unul dintre cele mai vechi și mai masive organisme vii din lume este un crâng de ”plopi mișcători” care se întinde pe o suprafață de o sută de acri din Utah, Statele Unite ale Americii. Cercetătorii speculează că are aproximativ optzeci de mii de ani, și cântărește aproximativ șase mii șase sute cincisprezece tone, ceea ce îl face cel mai greu organism viu de pe planetă.
Pando
In latină înseamnă a răspândi, este o colonie de 47.000 de trunchiuri de plopi împart un sistem comun de rădăcini subterane. Copacii sunt identici din punct de vedere genetic și au o vârstă medie de o sută treizeci de ani. Pe măsură ce o parte din ei se usucă, sunt înlocuiți de alții prin germinare de alții.
El Árbol del Tule
Cel mai faimos copac din Mexic, crește în apropierea orașului Oaxaca. El Árbol del Tule este un chiparos deosebit. O legendă locală povestește că a fost plantat acum 1400 ani de un preot al zeului aztec al furtunii. Chiar dacă specialiștii nu au putu determina vârsta reală a copacului, acesta se laudă o circumferință de 58 metri și un diametru ce depășește 11 metri.
Bătrânul chiparos Montezuma poate fi admirat în curtea bisericii din centrul orașului Santa Maria del Tule.
Arborele candelabru
Este din Leggett, California. Este cunoscut și sub denumirea de arborele prin care se poate trece; este un pin gigant, de aproape o sută de metri înălțime. El are la baza trunchiului săpat un tunel cu dimensuni de doi metri lungime/înălțime, prin care poate cu ușurință o mașină.
Ca printr-un miracol, copacul supraviețuiește de șaizeci de ani, în ciuda ”tratamentului” la care a fost supus.
Arborele Vieții
Este simbolul statului Bahrain crește în mijlocul deșertului fără nici o sursă de apă cunoscută. În ciuda acestui fapt înflorește de două ori pe an și este acoperit tot timpul de frunze verzi. Vechi de patru sute de ani, arborele solitar i-a intrigat pe oamenii de știință. Unii dintre ei erau convinși că rădăcinile acestuia se întind adânc în pământ, de unde se hrănește cu apă. Avest lucru nu a fost însă dovedit. O legendă care circulă în jurul misteriosului copac spune că aici este locul Grădinii Edenului.
Arborele Wollemi
Este din Australia este una dintre cele mai vechi și cele mai rare specii de copaci din lume. Se pare că datează de peste două sute de milioane de ani în urmă. Când cercetătorii au descoperit pentru prima dată asemenea exemplare, în 1994 au decis să păstreze secretă locația. Asta pentru a proteja cei patruzeci de arbori care se dezvoltau în sălbăticie. Apoi, din dorința de a preveni dispariția lor completă, un program care a început în 2006, care a permis publicului larg să cumpere puieți Wollemi. Exemplare pot fi admirate astăzi, în diverse grădini botanice.
Arborele de caju Pirangi
Este situat în apropiere de oraşul Natal, Brazilia. Cu o vârstă de o sută șaptezeci și șapte de ani se întinde pe aproximativ opt mii de metri pătraţi. După spusele localnicilor, copacul a fost plantat în 1888 de un pescar. Spre deosebire de un copac de caju obişnuit, atunci când ramurile arborelui Pirangi ating pământul, acesta îşi crează noi rădăcini şi continuă să crească.
Emanuela P.