Aproape “cea mai perfectă nuanţă de pigment albastru”, descoperită din greșeală | FOTO

0
679
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

rosa-01-1024x766YinMn Blue, o nouă nuanţă de albastru, despre care chimiștii spun că este “aproape cea mai perfectă nuanţă de pigment”, a fost descoperită din greșeală.

Totul s-a întâmplat în 2009. Explozia de albastru a apărut atunci când chimiștii de la Oregon State University au încălzit oxid de mangan împreună cu alte substanțe la o temperatură de peste 1.200 de grade Celsius.

Inițial, cercetătorii doreau să analizeze proprietăţile magnetice ale oxidului de mangan. Rezultatul, acest pigment de albastru neștiut, a luat pe toată lumea prin surprindere.

mas-subramanian-lg-1200x5641-e1466446696441

Nu elimină cianuri şi nu este carcinogen

“Într-o zi, un absolvent al facultăţii, care lucra la un proiect, a scos din cuptor o mostră albastră, un albastru foarte frumos. În acel moment am realizat că ceva uimitor s-a întâmplat”, a explicat Mas Subramanian, profesor la Oregon State University.

Chiar dacă a fost descoperit din greșeală, pigmentul s-a dovedit a fi mult mai stabil atunci când este expus la căldură şi la condiţii acide. În plus, spre deosebire de albastrul Prussian sau albastrul de cobalt, acest pigment nu elimină cianuri şi nu este carcinogen.

MU-Painting_web

Căutat de artiști

Ulterior noua nuanță de albastru, botezată YinMn Blue, a început să fie fabricată pentru a fi utilizată de pictori. Astfel, pigmentul a devenit foarte popular în rândul artiştilor datorită culorii sale vibrante şi a nivelului ridicat de durabilitate.

În plus, puterea sa reflectorizantă îl face un pigment foarte bun pentru zugrăvirea clădirilor, iar faptul că ar putea menţine temperatura scăzută, prin reflectarea luminii infraroşii, îl face cu atât mai interesant.

shadesofblue-1-e1467196804326

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here