Aplicație mobilă pentru pelerinii care merg la moaștele Sfintei Parascheva

0
310

racla_sfanta_paraschevaSutele de mii de plerinii care merg la moaștele Sfintei Parascheva vor beneficia, din 2015, de o aplicație care le va arăta străzile care se închid și zonele aglomerate ale orașului Iași. Aplicația poate fi descărcată gratuit pe telefonul mobil.

Anual, aproximativ un milion de persoane vin la Mitropolia Moldovei și Bucovinei pentru a se închina, în preajma zilei de 14 octombrie, la racla cu moaștele Sfintei Parascheva. Astfel, Iașiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Funcționalitatea e dată de faptul că străzile de pe hartă se înroşesc sau se îngălbenesc, în funcţie de ritmul în care se circulă. În 2015, Sărbătorile Iașiului încep în data de 10 octombrie și se încheie în pe 15 octombrie. În acest interval, va fi închisă o singură stradă.

Rute ocolitoare

“În perioada Sărbătorilor Iaşiului, strada care va fi închisă este strada Sarmisegetuza. Utilizatorii aplicaţiei noastre vor primi automat rute ocolitoare în cazul în care vor dori să ajungă pe această stradă”, a explicat Dan Dănceanu, administratorul aplicației.

Dănceanu precizează că aplicația folosește GPS-ul pentru a arăta zonele aglomerate, iar pentru utilizare e necesar un mega de internet la suta de kilometri, scrie digi24.ro.

Un fragment din lemnul Sfintei Cruci

Pelerinii sosiți la Iași la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva au prilejul de a se închina încă de vineri seara la racla cu moaștele sfintei, care la ora 20.00 a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană. Un sobor de preoți conduși de Calinic Botoșăneanu au purtat racla în procesiune care, ulterior, a fost așezată pe un baldachin special amenajat în curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. La ceremonial au luat parte pelerini veniți din toate colțurile țării. Unii dintre ei au declarat jurnaliștilor că au ajuns la Iași de joi după amiază, pentru a fi siguri că pot lua parte la această procesiune religioasă, informează Agerpres.

Tot de vineri seară, în jurul orei 24.00, credincioșii, care se vor așeza la rând în spațiul special amenajat în preajma Catedralei Mitropolitane, vor avea prilejul de a se închina și la moaștele moaștele Sfintei Maria Magdalena, precum și la un fragment din lemnul Sfintei Cruci. Aceste relicve au ajuns la Iași, vineri, în jurul orei 23.00, ele fiind aduse de o delegație de preoți greci de la o mănăstire de pe muntele Athos.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here