Invenƫii care au schimbat lumea – Aparatul de ras

0
838

Aparatul de rasAparatul de ras modern are două componente: lame care pot fi înlocuite şi o piesă de protecţie care împiedică tăierea pielii cu lama. După cum se întâmplă adeseori cu invenţiile, o jumătate a dispozitivului exista deja. Jean Jacques Perret a montat o piesă protectoare pe briciul standard încă din 1762. Aceasta arăta ca o greblă mică montată pe lama briciului.

King Gillette

King Camp Gillette şi-a început viaţa în condiţii potrivnice. S-a născut în 1885 într-un orăşel din Wisconsin. Părinţii lui aveau firi inovatoare, căutând neîncetat modalităţi de a face lucrurile mai bine. Tatăl era inventator, iar mama născocea mereu reţete noi. S-au mutat la Chicago, unde tatăl a deschis o prăvălie cu articole de uz casnic. Ȋn 1871, când avea 16 ani, marele incendiu din Chicago a distrus afacerea familiei şi King Gillette a fost nevoit să renunţe la şcoală pentru a câştiga bani ca vânzător ambulant. Ȋn 1887, când avea 32 de ani, mama lui a publicat o carte de bucate, White House Cookbook, care s-a bucurat de un succes enorm şi a fost reeditată de-a lungul întregului secol următor.

Gillette l-a întâlnit pe William Painter, inventatorul capacului metalic pentru sticle, şi acesta l-a sfătuit să inventeze un produs popular, dar de scurtă folosinţă – în acest fel oamenii îl cumpărau nu doar o dată, ci iar şi iar. Gillette a reflectat serios la acest sfat bun şi a rumegat în minte mai multe posibilităţi. King Gillette se simţea un ratat în comparaţie cu părinţii lui. Obţinuse patru brevete de invenţii, dar niciunul nu stârnise mare interes comercial. Ȋn 1894, dezamăgit de viaţă, a scris o carte anticapitalistă intitulată The Human Drift, în care îi critica pe bogătaşi şi practicile lor de afaceri. Concurenţa era rădăcina tuturor relelor. Propunea o societate utopică, egalitaristă, nepoluată, de tip stup, în locul societăţi create de Revoluţia Industrială.

Cum avea să arate aparatul de ras…

Culmea este că Gillette şi-a făcut marea invenţie imediat după publicarea diatribei anticapitaliste. Ȋn timp ce se rădea într-o dimineaţa 1895, s-a enervat din cauză că briciul era bont şi îi crea greutăţi. A chemat-o pe soţia lui şi i-a spus că tocmai i-a venit o idee care avea sã-i facă foarte bogaţi şi să schimbe felul în care se bărbieresc bărbaţi întreaga lume. După ce s-a gândit cum avea să arate revoluţionarul aparat de ras, a trebuit să se ocupe de lame. S-a dus la Massachusetts Institute of Technology şi s-a interesat la metalurgiştii de acolo dacă s-ar putea fabrica piese mici şi foarte subţiri din oţel, cu margini ascuţite. Aceştia i-au spus că era imposibil. Ȋn cele din urmă, după şase ani, şi cu ajutorul lui William Nickerson, care, întâmplător, era absolvent al MIT, Gillette a reuşit să-şi obţină lamele subţiri, miniplăcuţe din oţel stanţat.

Ȋn 1903, Gillette şi noul său asociat, Nickerson, au produs 51 de aparate de ras şi 168 de lame. Ȋn 1904, au produs 29.000 de aparate de ras şi peste 12 milioane de lame. La început, aparatele de ras au fost primite cu oarecare suspiciune, dar popularitatea lor a crescut neîncetat. Ȋn 1910, Gillette avea 52 de ani, se putea considera un om de succes. Dar devenise capitalistul pe care în carte îl considera demn de dispreţ; afacerea cu aparate de ras îi adusese milioane. În plus, era celebru, odată ce chipul îi era imprimat pe fiecare pachet de lame de ras.

Măsura aceasta a avut drept efect convertirea întregii ţări la aparatul de ras Gillette

În timpul Primului Război Mondial, guvernul american a inclus aparate de ras în dotarea standard a tuturor militarilor. Măsura aceasta a avut drept efect convertirea întregii ţări la aparatele de ras Gillette. Imensa mobilitate produsă de război a condus şi la familiarizarea cu aparate de ras Gillette a europenilor, care altfel poate nu le-ar fi observat.

În scurt timp, aparatul de ras era întrebuinţat de jur împrejurul globului.

Când a fost întrebat despre secretul uriaşului său succes, Gillette a spus că refuzase ideea că lama era imposibil de realizat. „Dacă aş fi avut pregătire tehnică, aş fi renunţat”, a adăugat el.

Invenƫii care au schimbat lumea, Rodney Castleden

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.