Anorexie, bulimie: sfaturi pentru părinți

0
474

Anorexia și bulimia se numără printre tulburările de comportament alimentar tot mai des întâlnite în rândul adolescenților. Află din materialul următor ce sfaturi îi poți da copilului tău şi cum îl poți ajuta să depășească problema!

bulimiaCazurile de anorexie/bulimie sunt mai frecvente în rândul adolescentelor. Din dorința de a arăta tot mai bine, de a fi atractivi/e adolescenții ajung să nu mai mănânce, fie să exagereze la capitolul alimentație.

Ce este anorexia? Ce este bulimia?

Toate aceste privări sau exagerări pot dura şi o perioadă mai lungă de timp, fără ca adolescentul să țină cont de ,,efectele” care pot apărea asupra sănătății. Bulimia se poate descrie prin nevoia exagerată de a consuma cât mai multe alimente. Anorexia se află al polul opus, fiind caracterizată prin restricțiile alimentare drastice.

Citiți și Rolul familiei în combaterea anorexiei.

Pași de urmat ca părinte

 – Înainte de a duce lupta împotriva anorexiei/bulimiei, ca părinte, cel mai indicat este să afli cât mai multe despre aceste tulburări alimentare. Dar și de consecințele lor asupra sănătății. Pentru a fi bine informat poți cere sfatul unui nutriționist sau unui psiholog.

– Chiar dacă adolescentul nu recunoaște problema pe care o are legată de alimentație asigură-l că ești lângă el… Că poate apela la tine oricând pentru un sfat sau pentru ajutor.

– Nu o să rezolvi problema dacă o să vorbești de rău curele de slăbire. Sau consecințele kilogramelor în plus pe care le ,,câștigă” exagerând cu alimentele.

– Dacă refuză să vorbească, găsește alt moment sau un loc prielnic pentru a purta discuția. Dacă îl obligi să te asculte sau să-ţi urmeze sfaturile nu o să ai câștig de cauză. Sunt foarte multe șanse ca el să spună cum spui tu, dar să facă tot cum dorește el.

– Găsește diferite modalități prin care să-l facă să mănânce sau să aleagă variante alimentare mai sănătoase, fără a exagera în vreun fel. Încearcă să fii cât poți de subtil/ă când îi prezinți consecințele deciziilor lui alimentare.

– Evită pe cât posibil șantajul când vine vorba de mâncare şi nu-i da ,,apă la moară” când el spune că a slăbit sau că s-a îngrăşat. Dacă ajungi să comunici eficient cu el legat de problemele lui alimentare asigură-te că ai argumentele pregătite.

– Încearcă să formezi un program al meselor în familie. Dacă deja există acest  obicei: gândește-te la diferite modalități prin care te poți folosi de acest prilej pentru a-l încuraja să mănânce cât mai sănătos.

– Dacă nu reușești să-l convingi/ajuți în acest sens…încurajează-l să discute despre ,,problema fictivă” pe care o are cu un specialist.

 Sursa: Click Sănătate

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.