Animalele pot prezice cu mult timp înainte momentul în care se va produce un cutremur

0
145

animale cutremurAnimalele pot prezice un cutremur cu mult timp înainte momentul în care se va produce.

Comportamentul neobişnuit al animalelor înainte de cutremur a fost observat încă din Antichitate. Nu recent s-a descoperit că nu numai că ştiu că va fi un cutremur, dar simt acest lucru cu mult timp înainte. În cazul unui seism major necuvântătoarele îşi părăsesc chiar habitatul cu cel puţin o săptămână înainte.

Dovedit – Animalele pot prezice un cutremur

Potrivit oamenii de ştiinţă de la Universitatea Anglia Ruskin, animalele sunt capabile să prezică cutremurele datorită sensibilităţii lor la electricitatea prezentă în mediul înconjurător. Camerele de supraveghere din parcul naţional Yanachaga-Chemillen, din Peru, au arătat cum se reducea numărul animalelor existente în zonă, cu 23 de zile înainte de cutremurul de 7 grade pe scara Richter care a avut loc în 2011, relatează Agerpres.

Timp de 5 sau 7 zile înainte de seism, camerele nu au înregistrat prezenţa niciunui animal, fapt “total neobişnuit”. Este afirmația lui Rachel Grant, directoarea studiului publicat de revista “Physics And Chemistry Of The Earth”.

“Analizele au demonstrat că exact înainte de cutremur activitatea animalelor a scăzut total”, a comentat Grant. Cercetătoarea a precizat că parcul naţional se afla la 320 de kilometri de epicentru.

Cercetătorii au descoperit că în zilele premergătoare cutremurului, mediul din această zonă era încărcat cu ioni pozitivi. Acest fapt provoacă agitaţie, hiperactivitate şi confuzie în rândul animalelor.

“Activitatea seismică generează stres asupra scoarţei terestre… Ceea ce, între alte efecte, duce la o ionizare masivă” a mediului a explicat Grant. Studiul susţine că animalele care trăiesc în parc, majoritatea rozătoare, au părăsit habitatul din cauza zonei încărcate de electricitate.

“Nu este vorba că animalele şi-au dezvoltat capacitatea de a prezice cutremurele, ci de faptul că tind să se îndepărteze de locuri neplăcute”, a explicat Grant. De asemenea, Grant consideră că această investigaţie poate contribui la găsirea de metode fiabile pentru a prognoza activitatea seismică.

Ana Grama

Citiți și Firea oamenilor şi animalele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here