Cine ştie rãspunde! Toate animalele au grijă de puii lor?

0
439

În regnul animal se pot observa comportamente foarte diferite în legătură cu unii pui: la unele specii amândoi părinţii se ocupă de progenituri, la altele, doar unul dintre ei, iar altele nu au chiar deloc grijă de ei.

Asigurarea continuitatii speciei prin pui.

Ȋn oricare dintre cazuri, continuitatea speciei este asigurată: broaştele şi broaştele ţestoase, de exemplu, abandonează ouăle după ce le-au depus, dar numărul acestora este atât de mare încât există o probabilitate ridicată de supravieţuire, cel puţin pentru unii dintre pui. Viperele şi şerpii cu clopoţei aduc pe lume pui deja autonomi, pe care nu-i îngrijesc absolut deloc. Cobra femelă este, în schimb, singurul şarpe care se îngrijeşte de puii săi, cu toate că, imediat ce s-au născut, ei sunt deja cu totul independenţi. Crocodilii şi aligatorii se ocupă atât de ouă cât şi de progenituri. Alte animale, cum sunt mamiferele sau păsările, dedică celor mici grija părintească, timp foarte îndelungat.

pui cal de mareMici prădători

Crocodilul de Nil îşi depune ouăle într-o groapă. Când sunt gata să eclozeze, cei mici emit nişte sunete anume, pentru a-i semnala mamei că a sosit momentul ca ouăle să fie scoase din pământ. Imediat ce s-au născut, ei sunt deja prădători!

Cine, Cum. Când • Cat durează clocitul la pinguinul imperial?

În cazul pinguinului imperial, clocitul ouălor durează aproximativ două luni, în timpul cărora masculul ţine oul pe labe, acoperindu-l cu o cută a pielii, pentru a-l proteja de frig şi a-l împiedica să cadă pe gheaţă. Această operaţiune îl obligă să se lipsească de hrană pe întreaga perioadă de timp cât cloceşte!

Marea carte – Întrebări şi răspunsuri, Litera International

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here