Anii tineri și căutarea sensului vieții

0
317

asumarea adevăruluiE important să spui ceea ce gândești – Asumarea rostirii adevărului – Curajul de a fi tu însuți – Semnificația drumului – Nu spune vorbe frumoase, dar neautentice – Legătura valoare-calitate-curaj

„E nevoie mai mult decât oricând de entuziasmul și intuiția unei vârste capabile să repare ceea ce nu funcționează. Și ca să se întâmple aceasta, tânărul ar trebui să creadă mai mult în el, în semeni și în Dumnezeu. Doar atunci lumea ar putea fi mai frumoasă. Văzut din înaltul credinței, totul devine posibil. Totul capătă sens. Unul autentic. (…) Suferința cere mângâiere, ura se vindecă prin iertare și minciuna este demascată prin frumusețea mărturisirii adevărului.”

Calea adevărului pare tot mai dificilă cu cât înaintăm în vârstă. Căutăm minciuni frumoase, care să nu ne zbuciume viața și care să nu ne scoată din zona de confort. Aflarea adevărului este considerată un test dur, puțini rezistă pe acest drum. Puțini sunt sinceri față de semenii lor și spun exact ce au pe suflet. Există însă o perioadă a vieții noastre în care nu ne temem să rostim adevărul. Aceea este cea a copilăriei și a anilor când suntem tineri. Atunci, cu toată inocența, rostim ceea ce gândim. Atunci vrem să schimbăm o societate în care încet-încet observăm eroare, fals, lipsă de sinceritate.

Micile noastre revoluții în numele adevărului

Atunci, cu toată lumea pe care o considerăm a noastră, pornim micile noastre revoluții. Și tot atunci, deși adulții ne arată semnul tăcerii, suntem vehemenți, intransigenți, consecvenți principiilor noastre. Aceea este vârsta când credem cu toată tăria că se va face primăvară cu o floare, când trăim intens pe culmile entuziasmului, când spiritul nostru caută febril răspunsuri. Fiecare tânăr are momentul lui de revoltă interioară în care vede exact cum sunt vârstnicii, cei care au renunțat la idealurile lor și au acceptat să trăiască tăcuți și resemnați. Unii dintre vârstnici, nu generalizez. Fiecare tânăr, în efervescența trăirilor sale percepe viața ca pe o cale infinită de posibilități. Acela este momentul nemuririi lui, aceea este clipa când, dacă insistă și nu se abate, viața lui va căpăta sensuri profunde. Se va apropia de divinitate, va înțelege cu adevărat semnificația drumului și asumarea adevărului.

„S-a constatat îndeajuns că perioada cea mai prolifică pentru marile spirite ale umanității a fost cea a tinereții. Aceasta arată intuițiile surprinzătoare ale tânărului și capacitatea lui incredibilă de a sesiza profunzimile creației și ale înaltului din om. Sfintele Evanghelii și marea tradiție a bisericii ne oferă exemplele memorabile ale unor tineri care au găsit de timpuriu adevăratul sens al vieții lor. Mântuitorul Iisus Hristos, El Însuși la o tinerească vârstă a activității Sale publice, S-a înconjurat de tinerețea Sfinților Apostoli. A privit cu drag la tinerii aflați în căutarea adevăratului sens al vieții lor. (…) Sfinții nu îmbătrânesc niciodată pentru că, odată găsit sensul cel mai profund al vieții, entuziasmul și bucuria de a trăi nu te mai părăsesc niciodată. Rămâi un tânăr care <a uitat> să îmbătrânească.”

Ferește-te de vorbe frumoase, dar neautentice!

Frica de eșec stopează avântul multor adulți și ajunge să-i schimbe și pe cei tineri. Teama de a nu fi judecat îi determină să îmbrace ceea ce au de spus într-o haină frumoasă, dar neautentică. Multe din spusele lor sunt lipsite de onestitate pentru a nu da naștere interpretărilor și criticilor. Când ești tânăr, nu iei în calcul toate acestea, nu îți faci astfel de scenarii, vorbești din inimă, cu patos și cu îndrăzneala pe care ți-o dă adevărul.

Când omul rămâne drept și duce o viață frumoasă, aspectele mai puțin plăcute ale procesului de îmbătrânire nu apar nici pe chipul său. El trăiește liniștit și adoarme ușor deoarece are conștiința curată, duce o viață plăcută, o viață morală, echilibrată și armonioasă. Pentru a nu lăsa curajul să se transforme în lașitate și a nu lăsa voința să se risipească, trebuie să crezi în cauza ta, dacă e dreaptă. Ai o viață în față și o lume, a ta, care așteaptă să ți se dezvăluie. Percepe-o și simte-o cum trebuie, rămâi fidel valorilor adevărate și fii un om de calitate! Adu lângă tine oameni cu același avânt ca al tău, fii prieten cu lectura, implică-te în acțiuni utile, alege-ți un job satisfăcător, muncește cât trebuie, nu te epuiza, e timp pentru tot…

Doamne ajută!

Citatele sunt extrase din „Tinerii în comunitatea parohială”, Arhiepiscopia Târgoviștei

Te invit să citești și Copilăria – Timpul formării universului moral al fiecăruia.

Mihaela Mușetescu