Anemia – tratată prin aromoterapie

0
1921

anemiaAnemia este cea mai comună boală de sânge şi este caracteri­zată printr-un deficit de hemoglobina (ce conţine fier) – compo­nentă a globulelor roşii. Deoarece acestea poartă oxigenul de la plămâni către ţesuturile corpului, în schimbul dioxidului de carbon, anemia poate fi considerată şi insuficienţă de oxigen la nivelul ţesu­turilor, ceea ce produce o creştere a cantităţii de dioxid de carbon.

Simptome:

Oboseală, moleşeală şi tendinţa de a obosi repede

Respiraţie rapidă, mai ales în timpul exerciţiilor fizice

Ameţeală/leşin

Vedere înceţoşată

Pierderea poftei de mâncare

Paloarea pielii

Palpitaţii

Angină pectorală

Puls rapid

Edem (umflătură) la nivelul gleznei, în cazurile severe, când se dezvoltă insuficienţa cardiacă.

Există mai multe tipuri de anemie, dar aici vom aminti doar forma cu deficienţă de fier.

De asemenea, pe lângă caracteristicile generale ale anemiei, de­ficienţa de fier este caracterizată prin durere, limbă roşie, unghii uscate, fragile sau încovoiate, în formă de lingură, furnicături şi difi­cultăţi la înghiţit.

Anemia – Tratament tradiţional

Se face analiza de laborator a sângelui şi se vor recomanda tablete sau injecţii cu fier. Este vital să fie depistată cauza principală.

Tratament aromaterapeutic

Pentru tratamentul anemiei sunt indicate în mod special urmă­toarele uleiuri esenţiale.

Uleiul de piper negru stimulează funcţionarea splinei, care este implicată în producerea de celule noi în sânge. De asemenea, este un ulei cald, stimulator, care ajută în general la diminuarea stărilor de epuizare pronunţată, întotdeauna asociate cu anemia.

Uleiurile de geraniu, lămâie şi muşeţel german/roman sunt folositoare atunci când cauza anemiei este menoragia (pierdere mare de sânge la menstruaţie). Acestea ajută la reducerea sângerării, în special lămâia.

Uleiul de cimbru este un remediu excelent în tratamentul ane­miei. Este un stimulent puternic şi se apelează frecvent la el atunci când corpul funcţionează „sub medie”. Cimbrul este excelent pentru combaterea oboselii şi a letargiei şi ajută, de asemenea, la stimularea apetitului scăzut, de obicei în caz de anemie. Stimulează şi produ­cerea de globule albe, întărind astfel rezistenţa organismului la boli.

Băi

Faceţi băi zilnice, adăugând în apă una dintre următoarele com­binaţii:

2 picături de ulei de piper negru

2 picături de ulei de muşeţel german/roman

2 picături de ulei de lămâie

Sau

2 picături de ulei de geraniu

2 picături de ulei de lămâie

2 picături de ulei de cimbru

Inhalaţii

Presăraţi pe un şerveţel câteva picături de ulei de piper negru, lămâie sau cimbru şi inhalaţi de mai multe ori adânc, ţinând ochii închişi.

Masaj aromaterapeutic

Următoarele uleiuri pot fi eficiente:

2 picături de ulei de muşeţel german/roman

1 picătură de ulei de geraniu

2 picături de ulei de lămâie

diluate în 15 ml de ulei vegetal

sau

2 picături de ulei de piper negru

2 picături de ulei de muşeţel german/roman

1 picătură de ulei de lămâie

1 picătură de ulei de cimbru

diluate în 15 ml de ulei vegetal

Contraindicaţii

Uleiul de cimbru ar trebui evitat în perioada sarcinii sau în cazul în care pielea este extraordinar de sensibilă. De asemenea, nu ar tre­bui folosit în mod excesiv nici în cazul presiunii ridicate a sângelui. Uleiul de lămâie nu trebuie aplicat înainte de expunerea la soare.

Remedii din Florile lui Bach

Remediul din flori de măslin este indicat în mod special dacă individul se simte foarte epuizat sau chiar pe punctul de a plânge.

Pentru sentimentul de neajutorare, disperare şi atitudine nega­tivistă, este foarte recomandat remediul din orz sălbatic.

Dietă

Este recomandata o dietă bogată în fier, în special în timpul menstruaţiei sau al sarcinii. Hrana bogată în fier include ficat, legume cu frunze verzi, melasă neagră, piersici uscate şi alte fructe uscate, lucernă încolţită, spirulină, grâu, sfeclă roşie, salată (cu frun­zele mai închise la culoare) şi ginseng.

Un supliment de vitamina C ajută la absorbţia fierului. Este indicat să consumaţi zilnic alimente care conţin cel puţin un gram de vitamina C. Absorbţia de fier este stopată dacă bem ceai sau cafea imediat după masă. Aşadar, acestea ar trebui reduse sau evi­tate. Pentru a aduce un plus de fier în dietă, încercaţi să vă preparaţi un suc de fructe.

”Aromaterapia”, Denise Whichello Brown

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.