Andrei Mureşanu, teologul care a creat imnul României

0
722

andrei-muresanuNăscut, la 16 noiembrie 1816, la Bistriţa, în familia unui mic întreprinzător, Andrei Mureşanu a studiat filozofia şi teologia la Blaj. El este autorul imnului „Un răsunet”, cunoscut de noi toți sub numele „Deşteaptă-te, române!”, imn care a fost marşul revoluţionarilor români din Transilvania în 1848, iar după 1989 – imnul de stat al României.

După terminarea studiilor, în 1838, Andrei Mureşanu a licrat ca profesor la Braşov. A început să publice poezie în revista Foaie pentru minte, inimă şi literatură. S-a numărat între conducătorii Revoluţiei din 1848, ca membru în delegaţia Braşovului la Adunarea de la Blaj, în mai 1848.

După Revoluţia de la 1848 Mureşanu a muncit ca traducător la Sibiu şi a publicat în revista Telegraful Român, operele sale având tentă patriotică şi de protest social. În 1862 poeziile sale au fost adunate într-un volum. Având sănatatea precară, a murit în 1863 la Braşov.

Poemul său „Un răsunet „, scris la Braşov pe melodia anonimă a unui vechi imn religios „Din sânul maicii mele „, poem denumit ulterior „Deşteaptă-te, române! „, a devenit imn revoluţionar. De altfel Nicolae Bălcescu l-a numit „Marseilleza românilor”.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.