Ananas – Energie, sănătate și o piele tânără

0
395

ananasAnanas – sursă de vitalitate – Medicament vegetal – Impactul pozitiv asupra organismului – Multiple acțiuni și proprietățile benefice – Rezultate pozitive după consum

Ne dorim să rămânem tineri cât mai mult timp, să avem o piele frumoasă, să fim sănătoși și plini de energie. De multe ori uităm, însă, că toate acestea țin de noi. Felul în care ne alimentăm determină, în mare parte, starea pe care o avem și cum ne simțim. Mai puține grăsimi animale sau mai puține glucide din zahăr și alimente procesate reprezintă o opțiune corectă. Fructele, legumele și plantele medicinale au un impact major asupra stării noastre generale. Decizia de a consuma din toate cu măsură ne prelungește viața, ne dă forță și vigoare, ne ajută să trăim frumos.

Ananasul a fost multă vreme o plantă tabu în România. Compotul din acest fruct ajungea numai în frigiderele unor privilegiați. Și acum, după atâta vreme de la Revoluție, când se găsește peste tot, atât proaspăt, cât și conservat, observ că nu este foarte cumpărat… Mai ales cel proaspăt. Proprietățile și beneficiile sale excepționale le voi prezenta în cele ce urmează.

Ananas – Sursă de vitalitate

Cu origini în Brazilia și Paraguay, ananasul este un fruct cu pulpă cărnoasă, suculentă, gust dulce și aromă puternică. Cu toate că originile sale sunt sud-americane, țările cu cea mai mare producție de ananas sunt astăzi Tailanda și Filipine, țări asiatice. Cel mai mare fruct cules vreodată a cântărit 8,28 kg la o înălțime de 32 cm și o circumferință de 66 cm. De la jumătatea secolului trecut și până acum producția mondială de ananas a crescut cu 400%.

Consumul acestui fruct în stare proaspătă reduce riscul apariției multor boli provocate de stilul dezechilibrat de viață. Pulpa sa are un conținut bogat de substanțe bioactive, în principal vitaminele A, B1, B2, B3, B6 și C și săruri minerale de calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, iod, clor, sodiu, sulf. Gustul caracteristic al ananasului este dat de bromelină, un ferment digestiv care „topește grăsimile” și favorizează digestia. Grație acestei substanțe, fructul are eficiență în obezitate, dar în stare proaspătă, nu în compot sau suc, fiindcă, prin încălzire, acțiunea bromelinei se pierde.

Pulpa mai conține acizi organici (citric, tartric, malic), betacaroten, carbohidrați, celuloză și zaharuri naturale (zaharoză și glucoză), ulei volatil cu peste 60 de substanțe aromatice.

Ananas – medicament vegetal – acțiune și proprietăți

Miraculosul fruct, un adevărat medicament vegetal, are un impact benefic asupra organismului. Este recomandat în obezitate, un consum regulat ducând la eliminarea kilogramelor în plus. Fructul proaspăt și sucul obținut prin presare la rece sunt eficiente în anemie, probleme cardiovasculare, intoxicații, gută, litiază biliară. Fructul este bun în dispepsie, o boală a tractului gastrointestinal, caracterizată prin arsuri sau dureri în partea superioară a abdomenului, însoțită de greață și balonare. Așadar, după o masă copioasă o felie sau două de ananas pot rezolva inconfortul.

Vitaminele, sărurile minerale și acizii organici din componența sa contribuie la revitalizarea structurii osoase a copiilor. Este un remediu bun în caz de pietre la rinichi, epuizare fizică și psihică, hipertensiune arterială, afecțiuni hepatice. Ananasul îmbunătățește memoria și are efecte antidepresive. Are rezultate antiinflamatoare, revigorante, remineralizante, calmante, colagoge, diuretice, detoxifiante. Consumat pe stomacul gol, elimină paraziții intestinali. Un ceai din jumătate de pulpă cu 2 litri de apă fiartă are proprietăți antihelmintice. Împotriva calculilor biliari, efectul sucului este sporit dacă se adaugă puțin ulei de măsline.

Un alt rezultat pozitiv al consumului de ananas este întărirea sistemului imunitar. Componentele sale biochimice luptă împotriva radicalilor liberi care atacă celulele cauzând diverse afecțiuni. Fiind bogat în antioxidanți, are acțiune cutanată, menținând pielea sănătoasă, tonificată, cu aspect tânăr și frumos. Are rol important în formarea colagenului, care întârzie apariția ridurilor și reduce semnele de îmbătrânire prematură. Pentru neutralizarea acizilor grași se trece o felie coaptă peste ten de câteva ori pe săptămână.

Utilizări tradiționale

Despre ananas se crede că a fost adus în Europa de Cristofor Columb în 1493. După ce acesta l-a primit de la băștinașii insulei Guadalupe l-a adus în Spania, iar de acolo fructul s-a răspândit în Asia și Africa.
În tradiția populară, este folosit la albirea dinților. Sucul său era utilizat pentru inducerea travaliului la femeile însărcinate. Știindu-se că reduce inflamațiile, se folosea și în calmarea durerilor cauzate de artrită. Decoctul din coajă era preparat pentru afecțiunile sistemului nervos central. Ananasul era un remediu cunoscut în caz de malarie și scorbut.

Fructele pentru export se recoltează imature. Păstrate în condiții optime, ele se coc într-o săptămână, dobândind un gust specific și o aromă inconfundabilă. Ca să fie bun pentru consum, ananasul trebuie să aibă culoare strălucitoare și aspect proaspăt.

Te invit să citești și Plante medicinale alimentare – Avocado.

Mihaela Mușetescu