Analia Selis: România este țara unde vreau să fiu

0
222

8af668ae802b505564d4e9477283d83fZiua Națională a României are semnificații profunde și pentru cei care nu s-au născut pe aceste meleaguri, dar pe care viața i-a adus aici. Mulți spun cu mândire că au învățat să simtă românește și au ajuns să numească țara de adopție „acasă”. Cântăreața de origine argentiniană, Analia Selis, recunoaște că România — locul în care s-a mutat din dragoste pentru soțul ei — este țara unde vrea să fie. Ea declară, într-un interviu, pentru Agerpres, că România, care la început nu existase în vocabularul său, a devenit în timp o țară posibil de descoperit.

A învățat să iubească România, iar tradițiile țării noastre au vrăjit-o. Muzica, îmbrăcămintea, dansurile, mâncărurile, poveștile de la țară au făcut-o să îndrăgească aceste locuri. ”România este țara unde vreau să fiu”, afirmă Analia Selis.

Agerpres: Când ați avut prima întâlnire cu România? Care a fost prima impresie? 

Analia Selis: Acum 14 ani. Eram la Boston și l-am cunoscut pe Răzvan (Suma, soțul artistei — n.r.). Prima impresie: România, care până atunci nu existase în vocabularul meu, devenise o țară posibil de descoperit.

Ce v-a plăcut în acea perioadă cel mai mult în România? 

Tradițiile. Fără nicio ezitare, tradițiile m-au vrăjit: muzica, îmbrăcămintea, dansurile, mâncărurile, poveștile de la țară și din istoria României și faptul că am cunoscut un grup de români care adorau România și așa am învățat și eu să o ador, fără să o cunosc cu adevărat.

Dar ce nu v-a plăcut? 

La prima impresie, acum 13 ani când am venit prima dată, am sesizat faptul că România de curând fusese o țară comunistă: infrastructura, orașele și mentalitatea oamenilor.

Cât de greu a fost să vă adaptați în România? 

Nu a fost foarte greu pentru că am venit urmărind iubirea, o iubire curată și adevărată. Aveam ambiție, visuri mari și multă poftă de a învăța cultura și de a mă dezvolta aici.

Cât de greu sau ușor v-a fost să învățați limba română? 

Orice limbă necesită muncă pentru a o învăța corect. Dar mai mult decât munca, îți trebuie un motiv mare ca să vrei să o înveți cât de repede. Eu am avut acest motiv. Nu a fost ușor, dar nici nu a fost atât de greu.

Când și de ce v-ați hotărât să cereți cetățenia română? 

După cinci ani de căsătorie, așa cum spune legea, am avut dreptul să cer cetățenie. Am hotărât să o cer pentru că România este țara unde vreau să rămân cu familia mea.

Ce mai țineți minte din tot ce ați învățat pentru examenul de cetățenie? A trebuit să studiați istorie, geografie… 

Din ce am studiat am reținut foarte puțin. Mai mult știu și am învățat în acești 11 ani aici. Am studiat și învățat cu mare iubire pentru țară — istorie, geografie, Constituție, Codul bunelor maniere și o mie de alte lucruri—, dar am avut o experiență foarte neplăcută la examenul pentru cetățenie și cred că din acest motiv am blocat în mintea mea foarte multe lucruri învățate pentru acest examen atât de urât în amintirile mele.

De ce vă este cel mai dor din țara natală? 

De ea, de țara mea natală și de tot ce este ea.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră România, în prezent? 

Țara unde vreau să fiu.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.