Ana Blandiana, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest

0
214

646x404Scriitoarea Ana Blandiana, preşedintele Fundaţiei Academice Civice, a primit din partea Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), titlului de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum al Universităţii. Ana Blandiana a declarat că este fericită să primească această distincţie în oraşul natal.

Cea mai înaltă distincţie a instituţiei academice timişorene i-a fost acordată în semn de recunoaştere pentru că vocea poetei, una dintre cele mai importante din spaţiul literar românesc contemporan, este un reper de moralitate în societatea actuală, transmite Agerpres.

“Mă simt foarte fericită. Singurul mod de a ieşi din această situaţie este acela că vă sunt recunoscătoare pentru acest titlu, e o dovada a prieteniei dumneavoastră, a multora dintre colegii mei, sunt emoţionată, nu pentru că primesc pentru prima dată acest titlu, ci pentru că aceasta se întâmplă în oraşul meu natal”, a spus Ana Blandiana.

Decernarea distincţiei vine în contextul în care anul acesta, Universitatea de Vest din Timişoara a marcat printr-o serie de evenimente academice, culturale şi civice, 70 de ani de la înfiinţare, asumându-şi rolul de catalizator al energiilor spirituale ale comunităţii.

“În acelaşi spirit, Universitatea noastră trăieşte astăzi încă un moment de excepţie, acordarea titlului Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum scriitoarei Ana Blandiana, una din vocile importante ale literaturii române contemporane, dar şi unul dintre reperele morale ale societăţii de azi’, a declarat prof.univ.dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT.

El a remarcat faptul că evenimentul a fost gândit şi în contextul celor 25 de ani de la Revoluţie, având în vedere simbolul pe care Ana Blandiana îl reprezintă în lupta pentru libertate civică în România.

“Prestigiul moral dobândit ca voce ridicată împotriva totalitarismului a făcut ca scriitoarea să devină, în anii de după Revoluţia din 1989, unul dintre spiritele activ implicate în construcţia unei platforme civice dedicate principiilor democratice şi societăţii deschise, încă un motiv, acum, la 25 de ani de la Revoluţie, să ne arătăm respectul faţă de domnia sa şi de întreaga activitate depusă în spiritul libertăţii civice”, a adăugat Marilen Pirtea.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here