Amza Pellea, peste timp. Astăzi ar fi împlinit 83 de ani

0
292

Timpul șterge… Da, dar el știe să păstreze, ca nimeni altul, ceea ce nu trebuie pierdut…” (Amza Pellea)

AmzaȘi, pentru că Amza Pellea este unul dintre aceia care nu trebuie pierduți în timp, românii îl păstrează în amintirea lor. Pe 7 aprilie, actorul ar fi împlinit 83 de ani, dacă viața sa nu s-ar fi curmat mult prea devreme.

Pe Amza Pellea, lumea îl cunoaște ca pe interpretul personajului Nea Mărin, protagonistului filmului„Nea Mărin miliardar”. Este, totodată, cel care a „reînviat”, prin jocul său actoricesc, figuri emblematice din istoria românilor. A jucat in rolurile lui Decebal, Mihai Viteazul sau Vlad Țepeș.

Născut la Băilești, Dolj, Amza Pellea a jucat la Teatrul Național din Craiova, continuându-și periplul la Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București. În 1977, a fost distins cu premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru interpretarea de excepție a lui Manlache Preda din filmul „Osânda”, în care a jucat împreună cu Ernest Maftei și Gheorghe Dinică. În perioada 22 martie 1973 – 24 septembrie 1974, a ocupat postul de director al Teatrului Național din Craiova.

Vreme de 25 de ani, până la finalul vieții, Amza Pellea a fost căsătorit cu Domnica Mihaela, craioveancă de origine, relație din care s-a născut fiica Oana Pellea, de asemenea actriță.

Amza Pellea a murit la vârsta de 52 de ani, pe 12 decembrie 1983, la București. El a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din Capitală. În memoria actorului, Fundația Enciclopedică „Amza Pellea” a realizat un film documentar intitulat „Douăzeci de ani fără Amza”.

Sursa: crainicul.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.